Blanketterna enligt mentalvårdslagen om vård oberoende av patientens vilja har omarbetats 1.2.2016

Social- och hälsovårdsministeriet har uppdaterat de blanketter som gäller vård oberoende av patientens vilja enligt mentalvårdslagen.

​Blanketterna togs i bruk den 1 februari 2016. Social- och hälsovårdsministeriets förordning om formulären för de blanketter som gäller vård oberoende av patientens vilja enligt mentalvårdslagen och om övervakningen av begränsningar av patientens självbestämmanderätt (1582/2015) trädde i kraft samma dag.http://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2015/20151582.   Genom förordningen fastställdes formulären för följande blanketter:

observationsremiss (M1) 
observationsutlåtande (M2) 
beslut om intagning för vård (M3)
beslut om omhändertagande av egendom
beslut om begränsning av kontakter 
anmälan till regionförvaltningsverket om patienter som hållits isolerade eller fastspända 
förteckning över begränsningar enligt 4 a kap. i mentalvårdslagen

Blanketterna finns att tillgå på finska och svenska och kan fyllas i elektroniskt och skrivas ut som pdf-blanketter på adressen www.suomi.fi

Skyldighet att skriva en observationsremiss har en läkare i tjänsteförhållande som arbetar vid en hälsovårdscentral och, när sjukvårdsdistriktet sköter jourservicen för en hälsovårdscentral, en läkare i tjänsteförhållande hos sjukvårdsdistriktet som arbetar i jouren. En observationsremiss kan också skrivas av en legitimerad läkare som är verksam inom den offentliga eller privata hälso- och sjukvården.

De andra blanketterna enligt mentalvårdslagen används vid sjukhus som ger psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja. Blanketterna används under observationstiden, när man fattar beslut om vård oberoende av patientens vilja och när man ger vård oberoende av patientens vilja.