Effektmåttet för barnskyddstjänster blir klart i slutet av året

Lastensuojelu

Kommunförbundet har utvecklat ett mått som kan användas för att mäta barnskyddstjänsternas effekt. Måttet kan tas i bruk av kommunerna och privata aktörer i början av nästa år. Det har planerats som ett arbetsredskap som kan användas inom barnskyddet och i tjänsterna för barn och familjer.

Till måttet hör blanketter som kartlägger familjernas funktionsförmåga. När funktionsförmågan kartläggs i början och slutet av tjänsten eller efter en viss tidsperiod, får man information om hur tjänsten påverkat familjens funktionsförmåga. I kombination med kostnadssiffrorna kan man beräkna tjänsternas effekt och rikta resurserna till de tjänster som fungerar bäst.

Tio pilotkommuner/samkommuner testar måttet under 2016–2017, dvs. använder det som arbetsredskap i kundarbetet. Utgående från de erfarenheter man fått av testningen utvecklas måttet ytterligare under hösten 2017. Samtidigt analyserar Kommunförbundet den information som samlats in med hjälp av måttet, dvs. hur familjernas funktionsförmåga har förändrats i pilotkommunerna under den tid familjerna varit klienter inom barnskyddet.

En rapport om pilotskedet publiceras i slutet av året.

Måttet fungerar som ett styrande arbetsredskap som jämnar ut kvaliteten på det sociala arbetet, men det ger också en faktabas som kan användas för att utreda tjänsternas effekt och närmare undersöka servicekedjorna för enskilda barn och familjer. Insamlingen av information ger på så sätt möjlighet till ett strukturellt socialt arbete och kunskapsledning.

Läs mer på Kommunförbundets webbplats:

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe