Pi Krogell-Magni 8.3.2017

Räcker det med repetition?

Från min studietid minns jag läroboken Kommunikationsteorier av John Fiske. I den behandlades (föga överraskande) olika kommunikationsteorier, budskap och även störande element, brus, som gör att meddelandet inte når fram. Även om du själv tycker att ditt budskap är glasklart så är det ingen garanti för att innehållet får avsedd effekt. 

Under det senaste halvåret har frågan om vad som hindrar meddelandet sysselsatt mina tankar mer än vanligt, för jag väntar på resultaten av kommunalvalet, oviss om hur det blir med valdeltagandet.

Som jag redan tidigare skrivit i mina bloggar, har vi på Kommunförbundet inför kommunalvalet jobbat för att åstadkomma en riksomfattande kampanj för att öka valdeltagandet genom att producera kampanjmaterial för kommunernas och städernas bruk. Vårt mål är att lyfta fram det viktiga arbete som kommunerna utför för att vår vardag ska löpa och samtidigt sporra invånare att rösta på en sådan kandidat och ett sådant parti som de vill att ska påverka beslutsfattandet i kommunen.

I vår kampanj för att öka valdeltagandet vill vi fästa din uppmärksamhet vid kommunala tjänster, till exempel genom unga valvloggares insiktsfulla berättelser, publicera data om hurdana penningbelopp som rör sig i kommunernas och städernas verksamhet och berätta vad man påverkar genom att rösta.

Att uppmana folk att rösta känns ändå emellanåt som att uppmana en annan vuxen att borsta tänderna. Det är självklart att det finns ett hälsosammare - bättre – alternativ än att låta bli (i det här fallet åtminstone för demokratin), men trots det ids man kanske inte just nu. Och låter man bli att borsta tänderna känner man av det snabbare än om man låter bli att rösta. Jag är osäker på om det alls känns någonstans om man inte använder sin rösträtt, och det är kanske det som är problemet. Men kunde man kanske ändå tänka sig att rösta, bara av princip?

Kommunikationsproffs från olika städer deltar i en bloggserie där de delar med sig av idéer kring hur man försöker uppmuntra till ökat valdeltagande. Under de närmaste veckorna kommer man på olika orter att förutom att upprepa budskapet också satsa på kreativa och fördomsfria lösningar i de lokala kommunalvalskampanjerna.

Fem veckor återstår till valet, så du hinner du med, inte bara rösta, utan också vara med och upprepa och påminna andra. Sporra alla dina bekanta att utnyttja sin rösträtt, för i ögonblicket som väljare är vi alla jämnstarka, våra röster väger lika. Varför skulle du strunta i din egen röst?

Jag fick min anmälan om rösträtt per post i torsdags och den finns nu fäst med en magnet på kylskåpsdörren. Vanligen förhandsröstar jag men i år siktar jag på att gå till valurnan på valdagen, eftersom den söndagen är en arbetsdag för mig och att rösta skulle vara ett bra sätt att börja dagen. Valvakan sänds nämligen i direktsändning från Kommunförbundets lokaler i Kommunernas hus i Helsingfors. Jag kommer inte att synas i rutan, men om du knäpper på teven på kvällen 9.4.2017, eller om du ser sändningen på nätet så vet du att någonstans, alldeles i närheten, strax utanför bilden håller jag tummarna för att valdeltagandet ska överstiga sextio procent. 

 *) Kommunikationsteorier av John Fiske

Skribent
Pi Krogell-Magni

Skribenten har jobbat som kommunikationschef vid Kommunförbundet.