
- sekreterare i bokföringsnämndens kommunsektion
- ekonomistyrning
- revision
- intern kontroll
- riskhantering
Kriterierna för när en kommun är i en speciellt svår ekonomisk ställning har setts över. De nya kriterierna beskriver bättre kommunens ekonomi ur olika synvinklar. Kriteriernas struktur kvarstår, men nyckeltalen och deras gränsvärden har ändrats.
De nya gränsvärdena kommer att tillämpas första gången år 2022, utifrån nyckeltalen i boksluten för 2020 och 2021. Till dess tillämpas de nuvarande kriterierna.
I en samkommun kan ett utvärderingsförfarande inledas bara om samkommunen inte har täckt ett underskott i balansräkningen inom den tid som föreskrivs i 110 § 3 mom. i kommunallagen. Till denna del har lagen inte ändrats.
Gult ljus
Kommunallagen anger fortfarande de gränsvärden som beskriver när kommunen är i en speciellt svår ekonomisk ställning, men kommunerna behöver också bli medvetna om när de befinner sig i riskzonen, dvs. när de ligger nära gränsvärdena. I regeringspropositionen har det också framförts mindre strikta gränsvärden (s.k. gult ljus) som ännu inte leder till ett utvärderingsförfarande, men som visar att kommunen behöver ägna särskild uppmärksamhet åt att analysera sin ekonomi och dess utveckling.
- Koncernens underskott är minst 500 €/invånare
- Koncernens årsbidrag i % av avskrivningarna är under 100
- Inkomstskattesatsen är 1,5 procentenheter högre än genomsnittet
- Koncernens lån och ansvar överstiger genomsnittet med 25 %
- Koncernens kalkylerade låneskötselbidrag är mindre än 1,0
Dessa gränsvärden (gult ljus) ger inte upphov till något utvärderingsförfarande.