De förtroendevaldas ställning

Uppgifter om förtroendevalda på kommunens webbplats

De förtroendevalda har en central ställning i det kommunala beslutsfattandet som baserar sig på representativ demokrati. Den högsta beslutanderätten utövas av de förtroendevalda i fullmäktige.

De förtroendevaldas namn och partitillhörighet eller annan grupptillhörighet får läggas ut på kommunens webbplats. Det kräver inte samtycke av personerna i fråga, eftersom det gäller information om skötseln av ett offentligt förtroendeuppdrag.

Uppgifter som kräver samtycke

Att lägga ut kontaktinformation på webben förutsätter i regel samtycke av de förtroendevalda. Följaktligen får kommunen inte utan de förtroendevaldas samtycke publicera deras hemadresser, telefonnummer eller privata e-postadresser på webben.

Ett undantag från regeln utgör till exempel de e-postadresser som kommunen ställt till de förtroendevaldas förfogande uttryckligen för skötseln av förtroendeuppdraget. Dessa får alltså läggas ut på webben.

Palvelusähköposti hallintolakimiehet

Palvelusähköposti
hallintolakimiehet
forvaltningsjuristerna[at]kommunforbundet.fi

• Servicepost förvaltningsjuristerna

• Frågor som gäller bland annat kommunernas förvaltning och ledning, beslutsfattande och förvaltningsförfarande samt dataskyddet

• Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i juridiska frågor som rör deras uppgifter. Vi rekommenderar att du i första hand använder vår serviceadress.

• forvaltningsjuristerna@kommunforbundet.fi

Juridiska ärenden