Nytt stödmaterial för byggandet av framtidens kommun

Framtidens kommun är mycket mer

Utvecklingen av det egna sättet att vara som kommun och kommunens nya roll för att främja livskraften, kompetensen och välfärden pågår som bäst. Samtidigt utvecklar många kommuner sina arbetsmetoder och verksamhetskultur.

Det är alltså mycket på gång i kommunerna just nu. Frågor som gäller kommunernas uppgifter, demokrati, ledning, arbetssätt, ekonomi, egendom och personal behöver utvecklas och organiseras. Bekanta dig med stödmaterialet som presenterar 7 teman som ska lösas under denna fullmäktigeperiod

Det är aktuellt för alla kommuner att tydliggöra sitt framtida välfärdsarbete under denna fullmäktigeperiod. Social- och hälsovårdstjänsterna överförs till landskapen. Kommunerna kommer också framöver att ansvara för kommuninvånarnas välfärd, men på ett nytt sätt. Använd dig av stödmaterialet som består av publikationer, nätsidor och videor för främjande och ledning av välfärden. 

Att främja invånarnas delaktighet och påverkningsmöjligheter är viktigt i verksamheten. Delaktighetsspelet (Osallisuuspeli) är ett stöd i arbetet. Brädspelet hjälper spelarna att komma på idéer hur delaktighet kan främjas i de utvecklingsobjekt som utsetts. Spelet är också till hjälp när man utarbetar en delaktighetsplan. Läs mer och ladda ner gratis material. 

Skolhälsovården kommer att övergå till landskapen i och med landskapsreformen. Läs promemorian med en sammanställning av information för kommunerna om alternativ för organiseringen av studerandehälsovårdens psykolog- och kuratorstjänster i samband med  vård- och landskapsreformen

Lyssna också på intressanta ljudinspelningar om olika teman kring framtidens kommun. Det har redan lagts ut inspelningar om olika kommuner och främjande av välfärden.

Stödmaterialet har tagits fram inom utvecklingsprogrammet Kommunerna 2021. Kommunerna får stöd och sparring i utvecklingen av sin roll och verksamhet genom utvecklingsprogrammet Kommunerna 2021, där kommunerna tillsammans utvecklar nya verksamhetssätt i programmets olika projekt och nätverk.

Utvecklingsprogrammet Kommunerna 2021 består av följande projekt:

  • Projektet Bildningskommunens roller och stöd
  • Nätverksprojektet Kommunen som välfärdsfrämjare
  • Kommunen som främjare av livskraft i olika verksamhetsmiljöer
  • Projekt om digitalisering i framtidens kommun
  • Nätverksprojektet Nya generationens organisation och ledarskap
  • Förhandsbedömning av beslut

Läs mer på: www.kuntaliitto.fi/tulevaisuudenkunta

 

K2021

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman