
Förändringar i kommunernas anvisningar för sökande av ändring
I kommunernas besvärsanvisningar ska två förändringar som skett sommaren 2023 beaktas.
Fullmäktige ansvarar för kommunens ekonomi och verksamhet samt utövar kommunens högsta beslutanderätt. Fullmäktige beslutar vilka organ kommunen ska ha samt hur befogenheterna och uppgifterna ska fördelas mellan förtroendevalda och tjänsteinnehavare.
Fullmäktige har allmän kompetens att besluta om kommuninvånarnas gemensamma angelägenheter. Det är fullmäktige som har beslutanderätten, om inget annat uttryckligen föreskrivs i lag eller om inte fullmäktige genom förvaltningsstadgan har delegerat beslutanderätt till någon annan kommunal myndighet.
Fullmäktiges uppgifter regleras i 14 § i kommunallagen. Beslutanderätten om dessa uppgifter kan fullmäktige inte delegera till andra organ.
Fullmäktige fattar beslut om:
Ledamöterna och ersättarna i fullmäktige väljs vid kommunalval i april. Fullmäktiges mandattid är fyra år och den börjar vid ingången av juni månad valåret.
Kommunen bestämmer hur många ledamöter som ska väljas, men det minimiantal enligt antalet invånare i kommunen som framgår av 16 § i kommunallagen måste dock följas.
Beslutsfattande i kommunen: Utgångspunkter för beslutsfattandet
Fullmäktige
I kommunernas besvärsanvisningar ska två förändringar som skett sommaren 2023 beaktas.
Vad betyder regeringsprogrammet för kommunerna? Vi samlade Kommunförbundets analyser och kommentarer till regeringsprogrammet.