

Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.
Avtalsstyrning förutsätter förtrogenhet med avtalsvärldens spelregler. Alla avtal medför risker. I avtalsvillkoren och lagstiftningen finns det bestämmelser om fördelningen av risken mellan avtalsparterna. För att kunna hantera avtalsrisker måste man känna till de normer och spelregler som gäller avtal.
Det finns olika typer av avtal. Avtal om fastighetsköp regleras av jordabalken och arrendeavtal av jordlegolagen. Upphandlingskontrakt är normala avtal, men upphandlingslagen ställer vissa krav på dem. Största delen av avtalen omfattas inte av speciella detaljerade bestämmelser i lagstiftningen. Då betonas avtalskompetensens betydelse, eftersom avtalsparten själv måste kunna skriva in avtalsvillkor som är viktiga för riskhanteringen och avtalets funktion.
I beredningen av avtal bör man också beakta till exempel de krav som bestämmelserna om statsstöd och dataskyddsförordningen ställer. Också speciallagstiftningen kan påverka innehållet i avtalen.
Speciallagar som gäller olika avtalstyper kan innehålla egna bestämmelser om skadestånd.
I skadeståndsrätten görs åtskillnad mellan kontraktuellt och utomkontraktuellt skadeståndsansvar.
Vid utomkontraktuellt skadeståndsansvar gäller skadan en utomstående person. I sådana fall tillämpas i allmänhet skadeståndslagen, men i vissa fall har speciallagarnas egna skadeståndsbestämmelser företräde framför skadeståndslagen.
Det finns ingen särskild lag om kontraktuellt skadeståndsansvar, men i vissa speciallagar finns bestämmelser om skadestånd. Då avgörs eventuellt skadeståndsansvar enligt allmänna avtalsrättsliga principer. Avtalsriskerna kan dock begränsas med avtalsvillkor. Därför förutsätter hanteringen av avtalsrisker att beredarna har en stark avtalskompetens.
Kontraktuellt skadeståndsansvar uppstår på grund av avtalsbrott och skadan uppkommer hos någon av avtalsparterna. I Finland finns det inte någon allmän lagstiftning om kontraktuellt ansvar utan ansvarsfrågorna avgörs främst enligt de allmänna rättsprinciperna.
Oberoende av vilken typ av skadeståndsansvar det är fråga finns det två viktiga frågor:
Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.
I kommunernas besvärsanvisningar ska två förändringar som skett sommaren 2023 beaktas.
Vad betyder regeringsprogrammet för kommunerna? Vi samlade Kommunförbundets analyser och kommentarer till regeringsprogrammet.