Den kommunala miljövårdsmyndigheten
Kommunen har en särskild miljövårdsmyndighet som är kommunens eget organ eller ett samarbetsorgan mellan kommuner i enlighet med kommunallagen. Det vanligaste är att miljönämnden utöver myndighetsuppgifter inom miljövården, som fastslås i flera lagar, har i uppgift att på ett allmänt plan främja miljövården. Kommunstyrelsen kan inte vara miljövårdsmyndighet.
För att övervaka och främja miljövården inom kommunen ska den kommunala miljövårdsmyndigheten:
- sköta de uppgifter som i lag eller med stöd av den stadgats eller bestämts ankomma på den,
- bidra till planeringen och utvecklandet av miljövården,
- ge akt på miljösituationen samt ombesörja utredningar och forskning i anslutning till den,
- delta i anordnandet av den handledning och rådgivning i miljövård som behövs i kommunen,
- avge utlåtanden och göra framställningar till andra myndigheter samt hos dem ta initiativ i frågor som ansluter sig till miljövården,
- bidra till skötseln av information, upplysning och utbildning i kommunen i frågor som gäller miljövården,
- främja det kommunala samarbetet i miljövårdsfrågor med andra myndigheter och samfund samt
- utföra andra uppgifter som i instruktion har ålagts den.
Bestämmelser om den kommunala miljövårdsmyndighetens uppgifter finns också i miljöskyddslagen, avfallslagen, lagen om vattentjänster, vattenlagen, terrängtrafiklagen och sjötrafiklagen. Uppgifterna gäller i första hand myndigheternas tillstånds- och tillsynsuppgifter.
Den kommunala miljövårdsmyndigheten ska utöver att sköta dessa tillstånds- och tillsynsuppgifter också tillvarata det allmänna miljövårdsintresset på lokal nivå. I denna uppgift verkar den med stöd av speciallagstiftningen självständigt och i oberoende ställning. Den kommunala miljövårdsmyndigheten kan därför också på lång sikt anses verka för hållbar utveckling och samtidigt driva det allmänna intresset i kommunen, trots att detta i enskilda fall kan stå i konflikt med exempelvis kommunens näringspolitiska intresse.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information
Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.
- Uppföljning och utveckling av kommunernas miljöförvaltning
- Miljöskyddslagstiftning, miljövårdsförvaltning och finansiering av miljövården
- Miljö-, natur- och vattenskydd
- Ekologisk hållbarhet