Förtroendevalda

Val av borgmästare och valbarhet

Ledningen av kommunen delas in i den politiska och den professionella ledningen. Kommunens högsta ledning består av fullmäktige, kommunstyrelsen och kommundirektören eller borgmästaren. Kommunen kan ledas av en kommundirektör i tjänsteförhållande eller av en borgmästare. Båda leder kommunens förvaltning samt skötseln av kommunens ekonomi och övriga verksamhet och är underställda kommunstyrelsen. Utöver borgmästaren kan kommunen även ha biträdande borgmästare. På valet av samt valbarheten och mandattiden för dem tillämpas vad som i kommunallagen föreskrivs om borgmästare.

Borgmästaren är förtroendevald i kommunen och ordförande för kommunstyrelsen.

Val av borgmästare

Borgmästaren väljs av fullmäktige högst för fullmäktiges mandattid. Mandattiden fortgår tills en ny borgmästare har blivit vald. I 44 § i kommunallagen föreskrivs att om ingen i valet av borgmästare fått över hälften av de avgivna rösterna, förrättas nytt val mellan de två som har fått flest röster. Valförfarandet motsvarar valet av kommundirektör. Den som i denna omröstning har fått flest röster blir vald. Valet av borgmästare ska förrättas innan kommunstyrelsen väljs.

Valbarhet för borgmästare

Även om borgmästaren är ordförande för kommunstyrelsen, kan till borgmästare också väljas en person som inte är valbar till kommunstyrelsen eller till en nämnd. Detta innebär att valbarhetsbegränsningarna enligt 73 och 74 § i kommunallagen, vilka tillämpas på kommunstyrelsen och nämnderna, inte tillämpas på borgmästaren. Till exempel är det möjligt att till borgmästare välja en person som är anställd av kommunen och som lyder under kommunstyrelsen. En biträdande borgmästare kan också vara ledamot i kommunstyrelsen, och i egenskap av borgmästarens ställföreträdare även vara vice ordförande i kommunstyrelsen. Borgmästaren förlorar inte sin valbarhet till fullmäktige för att han eller hon sköter förtroendeuppdraget som borgmästare.  

Lagen ställer inga särskilda valbarhetsvillkor för en borgmästare. För att kunna väljas till borgmästare måste personen i fråga ha gett sitt skriftliga samtycke till att ta emot uppdraget. På borgmästaren tillämpas de allmänna valbarhetsvillkor för förtroendevalda som finns i 71 § i kommunallagen.  

Valbar till kommunens förtroendeuppdrag är den som 

  1. har kommunen som hemkommun,
  2. har rösträtt i kommunalval i någon kommun det år då fullmäktigeledamöterna väljs eller val för ett annat förtroendeuppdrag förrättas, och som
  3. inte har förklarats omyndig.

Fullmäktige kan besluta att borgmästaren och biträdande borgmästare ska vara fullmäktigeledamöter i kommunen i fråga. Om fullmäktige ställer som krav att borgmästaren är fullmäktigeledamot, tillämpas kommunallagens bestämmelser om valbarhet till fullmäktige på borgmästaren.

Lagen gör det möjligt för fullmäktige att besluta om vissa egna valbarhetsvillkor för borgmästaren.  

Om särskilda behörighetsvillkor ställs så begränsar de valet, och valbeslutet kan upphävas på den grunden att den som valts till borgmästare inte uppfyller de fastställda behörighetsvillkoren.

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.