Pressmeddelande, 

Barnens val 2021: kandidaterna

I samband med kommunalvalet ordnas också Barnens val i hela landet. Finlands Juniorhandelskamrar rf, Björneborgs stad och Kommunförbundet har sammanställt en nationell kandidatuppställning där fiktiva figurer, barnens egna kandidater, tävlar om barnens röster för att få påverka beslutsfattandet i Finlands kommuner. Illustrationerna av kandidatfigurerna i Barnens val har skapats av konstnärer från olika delar av landet.

Kandidaterna

Otto Octopus

Otto Octopus är ett vänligt och rart havsdjur som trivs i sin egen bubbla. Otto simmar mycket för sin kondition. Med alla sina armar är han en baddare på att simma! Otto vill satsa på simhallar och tycker att de borde ha mera rutschkanor, bubbelpoolar och olika hoppställen. Och säker förvaring för glasögonen i omklädningsrummen.

”Vattnet piggar upp och ger armarna motion!”

Rico Randig

Rico Randig är en diplomatisk och artig tiger som känner sig hemma i alla sällskap. För honom är det viktigt att träffas, gå på kalas och hälsa på sina vänner, sen när vi kan göra det igen. Rico är en kamratlig och rask vän i vars sällskap man aldrig har tråkigt.

”Ska vi leka?”

Bitte Blåbär

Bitte Blåbär älskar natur och djur mer än något annat. Hon förstår skogens sus och vågornas brus även om hon oftast talar som folk eller djur. Bitte hoppar häck med harar eller klättrar i träd med ekorrar.

”Jag vill plantera tusen träd i skogen för alla mina vänner bland djuren!”

Hasse Höstack

Hasse Höstack är en bokslukare med enorm aptit. Han vill veta allt om allt och är stamkund på biblioteket. Hasse gillar både faktaböcker och berättelser, men det han lånar mest är reseskildringar. Det är roligt sitta i sin spilta och resa jorden runt i fantasin. Men tänk om man fick galoppera ut i Vilda västern på riktigt!

”Det är hähähärrrrligt att läsa!”

Gängan

Gängan vrider sig förtjust och älskar när barnen klättrar i grenverket. Gängan har rötterna stadigt i städernas och byarnas lekparker där det är roligt att se på barnens lekar. Gängan ger gungan lite mer fart när ingen ser på och hejar på barnen i klätterställningen.

”Parkerna måste ha plats för olika lekar och upplevelser!”

Mackan

Mackan skulle kunna äta hur många smörgåsar som helst – till frukost, lunch och middag, utan att förglömma nattmackan! Mackan är specialist på all sorts mat och klämmer fram recept på möjliga och omöjliga kombinationer av pålägg. Mackan använder grönsaker på ett fantasifullt sätt och drömmer om skolmat som skulle vara något nytt och annorlunda varje dag.

”Jag längtar alltid till måndag och veckans nya matlista!”

NiNi

NiNi är säkerhetskontrollör som vakar över barnen där de rör sig mellan skolan och hemmet, till träningen och till kompisar. NiNi har koll på trafikljusen och påminner om reflexer och trafikregler på olika sätt. Och olika sätt, det har en rymdvarelse som kan bli ett stoppmärke eller övergångsställe eller vad som helst.

”Kom ihåg att se dig för i trafiken!”

Läs mera:

Lastenvaalit.fi

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information