Utredning om utveckling av ägarstyrningen i samkommunerna inom social- och hälsovården: sex rekommendationer för förbättring

Kommunförbundet har utrett hur ägarstyrningen av samkommunerna inom social- och hälsovården fungerar, vad som behöver utvecklas och vad som är god praxis.

Utredningen påvisade att de största utmaningarna gäller beslutsfattandet, som i samkommuner för social- och hälsovården är fristående från medlemskommunernas beslutsfattande, samt samordningen av medlemskommunernas olika mål. Också prognostiseringen och uppföljningen av samkommunernas ekonomi är en stor utmaning.

Utifrån utredningen utarbetades sex utvecklingsrekommendationer för att förbättra ägarstyrningen i samkommunerna för social- och hälsovården. Man bör dock i varje region avväga hur tillämpbara utvecklingsrekommendationerna är.

  1. Ägarstyrningen bör i högre grad inriktas på ekonomiska frågor och verksamhetens mål. Samkommunens funktionella självständighet vid övergången till den regionala modellen och ändringen av servicestrukturerna bör stärkas.
     
  2. I samkommunens beslutsfattande lönar det sig att överväga att övergå till en modell med samkommunsstämma, eftersom samkommunsstämman möjliggör en direktare ägarstyrning från medlemskommunen.
     
  3. Samkommunsstyrelsens ansvar för ledningen och förmåga att sporra den operativa ledningen på ett positivt sätt bör stärkas. I styrelsesammansättningen bör man också stärka sakkunskapen om verksamhetsområdet samt om ekonomi och affärsverksamhet.
     
  4. Medlemskommunernas gemensamma mål bör stärkas genom ett långsiktigt strategiarbete i samkommunerna. Det är mycket viktigt att öka växelverkan, de gemensamma målen och dialogen på alla nivåer.
     
  5. Samkommunernas faktureringsgrunder och faktureringsmodeller bör göras mer transparenta och förutsägbara. Faktureringsgrunderna bör utvecklas i en riktning som mer än tidigare betonar solidaritet, och i modellerna bör ingå ekonomiska incitament för både samkommunen och kommunerna.
     
  6. Uppföljningen och rapporteringen av kostnader och tjänster bör utvecklas så att informationssystemen fungerar bättre och är uppdaterade.

Utredningen gjordes genom intervjuer med förtroendevalda och tjänsteinnehavare i kommuner och samkommuner, en omfattande enkät samt en dokumentanalys där den centrala källan var samkommunernas grundavtal och olika faktureringsmodeller.

Läs mer om rekommendationerna här (på finska).

Utredningens resultat behandlades också vid social- och hälsovårdens framtidsdag 6.10 (på finska).

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman