24.4.2024 kl. 8.30-9.00

Kaffe med Uffe: Val i Europa i juni - så påverkas kommunerna

Information om evenemanget

Startdatum
Slutdatum
Evenemangstyp
On-line training
Arrangör
Svenska teamet

Om några veckor är det val i Europa. I Finland arrangeras Europaparlamentsvalet söndagen den 9 juni. Vad går valet ut på? Vilka frågor är viktiga? Hur går valdebatten? Varför ska man rösta?

I Kaffe med Uffe den 24 april är temat EU. Ulf Stenman har bjudit in tidigare Europaparlamentarikern Astrid Thors för ett samtal om EU:s inflytande på våra kommuner och på stabiliteten i Europa.

EU-valet är ett kommunalval

Valutgången i EU-valet avgör EU:s politiska kurs för de kommande fem åren, en politik som har stor betydelse för kommunerna.

Enligt en färsk utredning som Kommunförbundet har låtit göra har 45 procent av kommunstyrelsernas beslutsärenden direkt eller indirekt samband med EU-bestämmelser.  De flesta EU-kopplingarna finns i miljöfrågor och frågor som rör den inre marknaden. Typiska beslutsärenden som har direkt anknytning till EU-bestämmelser är ett upphandlingsbeslut eller ett planläggningsbeslut.

Därför är EU-valet ett kommunalval, säger Kommunförbundet.

Valdeltagandet varierar stort 

Intresset för EU-valet är inte skyhögt i Finland, i senaste val (2019) uppgick valdeltagandet till 42,7 procent. ”Bäst i klassen” var Belgien, där 88 procent av väljarna valde att rösta. I Slovakien var valdeltagandet rekordlågt, bara 22 procent av väljarna röstade i EU-valet för fem år sedan.

Vad är Kaffe med Uffe?

Drick ditt morgonkaffe tillsammans med Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundets svenska verksamhet, och hans gäster!

En gång per månad bjuder Uffe och hans team kommunerna i Svenskfinland på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe via Teams. Är du kommunalt anställd eller förtroendevald - välkommen med och diskutera! 

Under den halvtimme långa sitsen tar vi upp ett eller ett par frågor, som är aktuella i Kommunförbundets intressebevakning. 

Anmäl ditt intresse för att delta i de virtuella träffarna
 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.