Nätverket för digitalisering

Digifika 05/2024: flera språk i digitala tjänster

Information om evenemanget

Startdatum
Slutdatum
Arrangör
Kommunförbundet

Gustav Westerholm skriver i sin blogg på Kommuntorget: "Det som kunde ses som ett lyckat ”börja på svenska”, kanske med lite långsamt uttal och några småfel, är lika med katastrof i en digital ”välj svenska först” kontext. För om du inledningsvis valt att få service på svenska, då förväntar du dig att servicen ska hålla måttet.

Tidigare i vintras utkom Tankesmedjan Agenda med en rapport skriven av Markus Söderman om den digitala tvåspråkigheten i Finland - "Sidan hittades ej". Rapporten granskar webbsidor ur ett språkvetenskapligt perspektiv och pekar på vikten av tydliga och intuitiva språkval för att stärka tillgängligheten och användarvänligheten på digitala plattformar.

Dagens digifika fokuserar på (två)språkigheten i offentliga webbtjänster. Vi diskuterar med Ted Urho från Agenda och rapportens författare Markus Söderman om utmaningarna och vad vi kan lära av goda exempel.

Vad borde kommunen göra för att ordna webbtjänster tvåspråkigt? Vilka misstag är viktiga att undvika?

Kom med och diskutera!

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Kommunernas digivecka 3-7.6.2024

Under veckan arrangerar Kommunförbundet webbinarier, workshops, diskussioner och träffar. Därutöver delar vi mycket information om kommunernas behov och resultat relaterat till digitalisering.

Bekanta dig med kommunernas digivecka

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering

Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.

Mer info om nätverket för digifika.