20 miljoner euro för att främja likvärdighet i utbildning, specialundervisning och mindre undervisningsgrupper

Undervisnings- och kulturministeriet utlyser 20 185 000 euro i statligt specialunderstöd för åtgärder som främjar likvärdighet i utbildningen, för att förbättra kvaliteten på specialundervisningen i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Understöden gäller förskoleundervisning, grundläggande utbildning och påbyggnadsundervisning under 2016-2017. 

Statsunderstödet främjar likvärdighet och förbättringen av specialundervisningen genom att stöda utbildningsanordnares möjligheter att i första hand anställa lärare för parallellundervisning, för att dela grupperna eller för uppdelade timmar samt för att anställa skolgångsbiträden. Statsunderstödet syftar till att trygga verksamhetsförutsättningarna för sådana skolor som arbetar i utmanande verksamhetsmiljöer.

 

Grunderna för beviljandet av statsunderstödet har förnyats så tillvida att understöden beviljas för att anställa lärare och skolgångsbiträden.

 

Understödet utdelas för att minska storleken på sådana undervisningsgrupper inom den allmänna undervisningen där det i sin helhet eller delvis ges undervisning för en eller flera elever som får intensifierat stöd eller särskilt stöd eller där det finns elever som får specialiserad sjukvård. Statsunderstödet gäller inte förmiddags- eller eftermiddagsverksamhet. 

Understöd beviljas utbildningsanordnare för enskilda skolor utifrån indikatorer som beskriver skolornas verksamhetsmiljö: andelen 30–54-åringar i åldersklassen som endast avlagt grundnivå 1, arbetslöshetsgraden samt andelen elever med främmande modersmål. Ansökningstiden går ut den 9 maj 2016. 

Ytterligare information: 
- Överinspektör Maria Biskop, tfn 02953 30194 
- Undervisningsråd Jussi Pihkala, tfn 02953 30256 
- Specialmedarbetare Matias Marttinen (undervisnings- och kulturministerns presskontakter), tfn 044 269 3113

 

Mer på webben: