Hur engagera kommuninvånarna i reformerna?

Kommunförbundet har tillsammans med Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys utarbetat den finskspråkiga handboken Kuulethan sie minnuu − kokemuksia Siun sotesta ja osallisuudesta suurten muutosten ytimessä. Handboken publicerades under Kommunmarknaden torsdagen den 15 september 2016.

​Publikationen presenterar beredningsskedet av Norra Karelens projekt Siun Sote med särskild fokus på invånarnas delaktighet och samarbetet mellan de olika aktörerna. I Siun Sote slås social- och hälsovårdstjänsterna och den specialiserade sjukvården i 14 kommuner samman till en enda organisation.

Handboken lyfter fram goda exempel på hur samarbetet mellan invånarna och beredarna av vårdreformen byggts upp. Dessutom presenteras metoder för att engagera invånarna i utvecklingen av de nya tjänsterna och strukturerna.

Publikationen ingår i det förändringsstöd som Kommunförbundet erbjuder kommunerna, samkommunerna, regionerna och de projektorganisationer som planerar reformen av social- och hälsovårdstjänsterna. Erfarenheterna och metoderna från Siun sote kan vara till nytta för alla beredare av vård- och landskapsreformen.

Kuulethan sie minnuu kan avgiftsfritt laddas ner i Kommunförbundets nätbokhandel​. Handboken kan också beställas till din organisation som tryckt version till priset av 25 euro / 5 exemplar.

Bekanta dig med Kommunförbundets förändringsstöd:
www.kommunerna.net/forandringsstod

Ställ frågor om vård- och landskapsreformen till Kommunförbundets sakkunniga: reformfragor@kommunforbundet.fi

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.