Bättre möjligheter för kommunerna att förutse sitt finansieringsansvar

Ändring i lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Kommunerna och Kommunförbundet har ansett det viktigt att kommunerna på förhand får information om de mottagare av arbetsmarknadsstöd som kommunerna eventuellt kommer att få finansieringsansvar för. År 2016 var kommunernas andel av finansieringen av arbetsmarknadsstödet 426 miljoner euro.

Lagen om utkomstskydd för arbetslösa har ändrats 1.1.2017. Enligt 13 kap. 6 § 2 mom. har FPA nu rätt att ge hemkommunen uppgifter om dem som fått arbetsmarknadsstöd i 200 dagar.

Kommunen betalar hälften av arbetsmarknadsstödet för dem som varit arbetslösa i 300 dagar. När arbetsmarknadsstöd har betalats i 1000 dagar höjs kommunens finansieringsandel till 70 procent. Folkpensionsanstalten fakturerar kommunerna i efterskott varje månad för utbetalda arbetsmarknadsstöd. Arbetsmarknadsstöd som betalas under aktiveringsåtgärder finansieras i sin helhet av staten.

Folkpensionsanstalten har oberoende av sekretessbestämmelserna och andra informationsbegränsningar rätt att ge kommunen uppgifter om personer vars arbetsmarknadsstöd finansieras med kommunens medel samt beloppet av det arbetsmarknadsstöd som föregående månad betalats till dessa personer. I den tidigare modellen fick kommunen dessa uppgifter först cirka 1,5 månader efter att kommunen fått finansieringsansvar för personen i fråga.

Kommunförbundet ser den tidigarelagda rätten att ge uppgifter som ett stort framsteg. Ändringen förbättrar kommunernas möjligheter att på förhand planera och bereda sig på sysselsättningsfrämjande åtgärder för långtidsarbetslösa som kommunerna är skyldiga att betala en del av arbetsmarknadsstödet för.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman