Regionkommittén samlades till årets första plenum

Regionkommittén samlades till årets första plenum i Bryssel 10-11.2.2016. Plenumsessionen gästades av representanter från EU:s högsta beslutsfattande nivåer, då Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och komissionären för regionalpolitik Corina Cretu diskuterade de aktuella europeiska utmaningarna tillsammans med Regionkommitténs ledamöter.

Årsskiftet innebar även att Nederländerna nu tagit över ordförandeskapet för Europeiska unionens råd. Nederländernas inrikesminister Ronald Plasterkpresenterade under plenum de teman som landet vill fokusera på under sin ordförandeperiod, som sträcker sig till slutet av juni 2016. Nederländerna vill att EU speciellt ska fokusera på klimat- och energipolitik, migrationsfrågor, samt att skapa tillväxt och arbetsplatser.

Långtidsarbetslöshet, Schengen och modernisering av landsbygden på agendan

Kommittén gav ett yttrande om långtidsarbetslösa, med vilket kommittén ville poängtera att alla aktörer i både privata och offentliga sektorn i samhället bör involveras bättre i långtidsarbetslösas sysselsättning. Antalet långtidsarbetslösa i EU har fördubblats mellan 2007 och 2014, och i Regionkommitténs yttrande vill ledamöterna därför fokusera t.ex. på arbetsförmedlingens roll i att erbjuda individuell service åt långtidsarbetslösa.
 
Även diskussionen om Schengenområdet och EU:s inre gränser tangerade det ekonomiska temat med tanke på de viktiga ekonomiska effekterna den fria rörligheten innebär. I kommitténs resolution beaktas de senaste årens exceptionella migration, men kommittén poängterade också starkt betydelsen av de ekonomiska, sociala och symboliska värdena för den europeiska gemenskapen. 

I sitt yttrande om moderniseringen av landsbygden fäste kommittén uppmärksamhet speciellt på att bättre dra nytta av den ekonomiska potential samt naturresurser som finns. Kommittén anser också att landsbygdsområden borde tas i beaktande i all EU-politik. Vidare vill kommittén fästa uppmärksamhet till att skapa ny livskraft till landsbygdsområden genom att t.ex. utveckla utbildningssystemen samt nya former av digital service.

Regionkommittén samlas till följande plenum 7–8 april. Alla yttranden som godkändes under plenum finns på Regionkommitténs hemsida (länk i högra spalten).

 

Mer på webben

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information