#atkpaivat

Social- och hälsovårdssektorns ADB-dagar – en aktuell översikt av nya datasystemtjänster

Atk-päivät 2018 Jyväskylässä

Social- och hälsovårdssektorns ADB-dagar 22–23.5.2018 i Jyväskylän Paviljonki slog rekord med mer än 1700 sakkunniga på plats. Tillsammans med FCG hade sakkunniga i Uleåborg och Jyväskylä satt ihop ett omfattande program med aktuella teman. Beredningen av landskaps- och vårdreformen och friheten att välja vårdplats pågår i hela landet. Datasystemen har en central roll i det arbetet. Landskaps- och vårdreformen innebär att flera lagar revideras, den viktigaste av dem med tanke på databehandlingen är klientuppgiftslagen. Den främjar integrationen av tjänster och informationsutbyte mellan tjänsteproducenter vilket i sin tur försnabbar vårdprocesserna och kundservicen. 

Social- och hälsovården utvecklas på bred front och på ADB-dagarna kunde man välja mellan sex parallella programpunkter med mycket att höra, se och uppleva om ämnet. EU:s dataskyddsförordning trädde bindande i kraft den 25 maj 2018. Flera stora sjukhusprojekt pågår där modern informationsteknologi har en central roll. Datasystemet som utvecklades för Apotti-projektet tas i bruk på hösten och de första konkurrensutsättningarna pågår i samarbetsprojektet för förnyelse av klient- och patientdatasystemen (UNA-projektet). Det internationella programinslaget gällde datasystemprojekt inom social- och hälsovården i Sverige, Norge och Danmark. Användningen av robotik och AI ökar hela tiden och med hjälp av dem har man redan uppnått betydande operativa och ekonomiska fördelar. En föreläsning handlade om nya innovationer som stöder välmåendet. Vasa stad anslöt sig i maj till socialvårdens Kanta-arkiv för klientuppgifter och var därmed den första i Finland som anslöt sig. 

ADB-dagarnas presentationer har samlats och kan utnyttjas fritt här (på finska). 

Under dagarna presenterades också ett brett urval datasystem och datatjänster. På plats fanns 86 utställare och tio Start-up-företag. 

Nästa år träffas vi lite tidigare än vanligt: 7–8.5.2019 i Tampere-talo

På återseende i Tammerfors!
 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Kommunernas digivecka 3-7.6.2024

Under veckan arrangerar Kommunförbundet webbinarier, workshops, diskussioner och träffar. Därutöver delar vi mycket information om kommunernas behov och resultat relaterat till digitalisering.

Bekanta dig med kommunernas digivecka

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering

Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.

Mer info om nätverket för digifika.