Utvecklingsnätverk för socialarbetet för vuxna har inletts

Muutostukileima

 

Finlands Kommunförbund och kompetenscentren inom det sociala området har inom det ESF-finansierade utvecklingsprojektet ”ProSOS - Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa” tillsammans initierat ett nationellt utvecklingsnätverk för socialarbetet för vuxna inför landskapsreformen, Maakunnallistuva aikuissosiaalityö -kehittämisverkosto.Nätverkets första sammankomst ordnades 14.2.2018 i Kommunernas hus. Nätverkets verksamhet utgör en del av Kommunförbundets förändringsstöd för kommunerna och de framtida landskapen.

Till nätverket har inbjudits representanter för sådana sakkunniga inom socialarbetet för vuxna som deltar i landskapsberedningen och som landskapen själva har utsett. Alla landskap har anmält att de deltar i nätverkets verksamhet. Ursprungligen är det de sakkunniga, utvecklarna och ledningen  inom socialarbetet för vuxna som lyft fram behovet av nätverkande, utveckling och tydliggörande av rollen för socialarbetet för vuxna i de kommande servicestrukturerna . Detta socialarbetes roll och synlighet i beredningen av vård- och landskapsreformen har hittills varit rätt liten. Därtill har överföringen av det grundläggande utkomststödet till FPA ställt socialarbetet för vuxna inför nya utmaningar när överföringen har rubbat gamla traditionella arbetssätt och de kanaler genom vilka klienterna tas emot.

Entusiastisk stämning under den första nätverksträffen

Närmare 40 sakkunniga från 16 av de landskap som anmält sig deltog i nätverkets första sammankomst. Övriga deltagare var bland annat flera representanter från Social- och hälsovårdsministeriet, representanter för projektet ProSOS samt Kommunförbundets sakkunniga inom det sociala området.

Sammankomsten hade som mål att utgående från deltagarnas behov tillsammans strukturera nätverkets verksamhet och olika teman och upplägg för kommande sammankomster, inleda uppbyggnaden av en vision om framtidens socialarbete för vuxna samt erbjuda deltagarna möjligheten att bilda nätverk över landskapsgränserna och jämföra sitt eget beredningsläge med de övriga landskapen.

Under sammankomsten som pågick en hel dag fördes livliga diskussioner sakkunniga emellan, arbetet i arbetsgrupperna var intensivt och stämningen var entusiastisk. Deltagarna upplevde att det finns ett tydligt behov av den här sortens närverk. I fortsättningen kommer nätverket att utnyttja olika sätt att mötas – både längre heldagssammankomster, som fokuserar sig på gemensamt arbete, och kortare distanssammanträden med hjälp av Skype for Business, för informationsspridning och kollegialt stöd i beredningsarbetet. Nästa nätverkssammanträde sker i mars via distanskontakt.

Läs mer om utvecklingsnätverket Maakunnallistuva aikuissosiaalityö -kehittämisverkosto här (på finska).

Mer information om projektet ProSOS hittar du bakom denna länk.

Närmare upplysningar:

Jutta Paavola, projektledare, Pro-Sos -projektet, jutta.paavola@seamk.fi, tfn 040 868 0888
Ellen Vogt, sakkunnig, Kuntaliitto, ellen.vogt@kuntaliitto.fi, tfn. 044 313 0170

 

 

Kuntaliitto-PROSOS-eu-vipuvoimaa-logot

 

 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman