Den kommunala demokratin går in i den digitala eran

Justitieministeriet upprätthåller och utvecklar avgiftsfria elektroniska demokratitjänster som är öppna för alla. Medborgarinitiativ.fi, invånarinitiativ.fi, utlåtande.fi, ungasideer.fi och dinasikt.fi gör det lättare för medborgarna att delta i beslutsfattandet och främjar en öppen förvaltning. Tjänsterna finns samlade på webbplatsen demokrati.fi, där det också finns uppgifter om bland annat beskattning och tillstånd som gäller frivilligarbete och annat aktuellt om delaktighet och medborgarinflytande.

Kommunerna kan avgiftsfritt ta i bruk alla demokratitjänster. En kommun som använder tjänsten invånarinitiativ.fi får de initiativ som tagits i tjänsten elektroniskt till exempel till registraturens e-postadress. Kommunen kan på sin webbplats lägga upp en vy över initiativ som tagits via tjänsten. Via dinasikt.fi kan kommunen öppna en diskussion eller en förfrågan om ärenden som är under beredning. På utlåtande.fi läggs den offentliga förvaltningens begäran om utlåtande ut så att alla får tillgång till den. Ungasideer.fi är en tjänst för inflytande för alla unga och den kan tas i bruk exempelvis av en kommun eller av ungdomsverksamheten i en kommun, en läroanstalt eller en aktörsgrupp bestående av unga.

Demokrati.fi är en webbplats med materialbank där de elektroniska demokratitjänsternas broschyrer, logotyper, banners och marknadsföringsmaterial finns samlade. I materialbanken finns också grafiska anvisningar om användningen av logotyperna. Kommunerna kan  beställa avgiftsfria broschyrer och annat material hos materialbanken att dela ut vid sina evenemang som har anknytning till kommunal demokrati, delaktighet och medborgarinflytande. Mängden produkter är begränsad och tillgången på de olika produkterna varierar.

Närmare upplysningar ger kommunikationsplaneraren vid Justitieministeriet, Liisa Männistö (fornamn.efternamn[at]om.fi eller tfn 02951 50231).

 

Mer på webben: