Offentligt samråd inleddes

Europeisk pelare för sociala rättigheter skissar grunder för arbetslivet

Europeiska kommissionen publicerade den 8 mars 2016 ett preliminärt utkast till en europeisk pelare för sociala rättigheter. Pelaren fastställer en rad principer som är viktiga för en välfungerande och rättvis arbetsmarknad och systemen för social trygghet inom euroområdet.

Syftet med pelaren för sociala rättigheter är enligt kommissionen att anpassa EU:s sociala regelverk till dagens utveckling inom ekonomin, arbetslivet och samhället. Syftet är att förbättra arbetsvillkoren, den sociala tryggheten och det sociala skyddet, arbetstagarnas hälsa och säkerhet, informationen till och samrådet med arbetstagarna samt att sysselsätta personer som står utanför arbetsmarknaden. 

Pelaren för sociala rättigheter är en del av arbetet för att utveckla den ekonomiska och monetära unionen. Kommissionens utkast till en europeisk pelare för sociala rättigheter är ett 18-sidigt dokument med tre huvudrubriker och 20 underrubriker:

1.    Lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden

Omfattar bland annat kompetensutveckling, livslångt lärande och jämställdhet mellan könen.  

2.    Rättvisa arbetsförhållanden och arbetsvillkor 

Omfattar bland annat löner och arbetsförhållanden. 

3.    Ett tillräckligt och hållbart socialt skydd 

Omfattar bland annat tillgång till barnomsorg och hälsovård för att ge människor möjlighet att delta fullt ut i arbetslivet.  

Pelaren ska vara en referensram för medlemsländerna så att de kan bedöma bristerna i sin egen sysselsättnings- och socialpolitik. Med hjälp av pelaren uppmuntras länderna att vidta åtgärder även på områden där EU varken har befogenhet eller avsikt att stifta lagar, men där det vore önskvärt med vägledning och utbyte av god praxis.  

Kommissionen inledde samtidigt ett omfattande samråd för att samla in synpunkter från bland annat medborgare, myndigheter och arbetsmarknadsparter om pelarens innehåll.  Samrådsresultatet beaktas i den slutliga utformningen av pelaren. Arbetsmarknadsparterna – både på EU-nivå och på nationell nivå – inbjuds att aktivt medverka till utformandet av pelaren.

Samrådet pågår fram till den 31 december 2016, och en konsoliderad version av den europeiska pelaren för sociala rättigheter ska läggas fram i början av 2017.

 

Mer på webben: