Finlands levande arv samlas i wiki-förteckning

Museiverket öppnade i februari en wiki-förteckning över levande kulturarv, med syftet att tillsammans med olika grupper, föreningar och andra organisationer samla information och på ett omfattande sätt presentera det levande immateriella kulturarvet i Finland. Sammanställningen av förteckningen anknyter till Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.

​Wiki-förteckningen över levande immateriellt kulturarv i Finland är ett levande dokument som ständigt kompletteras och uppdateras. Traditionerna kan anknyta exempelvis till fester, mat, hantverk, scenkonst, spel och lekar, naturen eller muntlig tradition. I förteckningen kan också presenteras god praxis, projekt eller metoder för att värna om det levande arvet. 

Redan då förteckningen öppnades innehöll den ett tjugotal exempel på vilka typer av levande kulturarv som kan föreslås till förteckningen. Wiki-förteckningen innehåller redan bland annat bastubad, midsommarfirande, sommarteater, boboll och spetsknyppling i Heinämaa. Förteckningen innehåller också den romska sångtraditionen, samiska handarbeten, den finlandssvenska menuetten och afrikansk dans och musik i Finland.

Förhoppningsvis får förteckningen en mångfald levande kulturarv i Unesco-konventionens anda och många fler exempel från olika delar av Finland – större och mindre fenomen, traditionella och också överraskande fenomen inom det levande kulturarvet.

Kontaktuppgifter:
Leena Marsio
Koordinatorn för immateriella kulturarvet
Museiverket
leena.marsio[at]museovirasto.fi
+358 295 336 017

Mer på webben: