Kommunerna vill trygga skogarnas naturvärde

Enligt en utredning av Finlands miljöcentral och Naturresursinstitutet hade kommunerna framtill våren 2015 skyddat över 2 100 hektar skog inom ramen för handlingsprogrammet för mångfalden i skogarna i södra Finland (METSO). Kommunernas objekt är mera omfattande än de övriga markägarnas METSO-objekt i medeltal. I synnerhet områden på tiotals och rentav hundratals hektar ger handlingsprogrammet mera genomslagskraft och minskar de administrativa kostnaderna för skogsskyddet.

 

Under 2010–2012 kartlades vilka objekt i sammanlagt 50 kommuner som kunde omfattas av METSO. Miljöministeriet var finansiär. Det finns områden på sammanlagt nästan 10 000 hektar som uppfyller kriterierna och enligt utredningen har man beslutat att 78 procent av arealen ska  säkerställas eller skyddas åtminstone på något sätt. Den mest frekventa metoden är att beakta naturobjekten i skogplaneringen. En del av objekten kommer att skyddas som naturskyddsområde.

 

Kommunerna kan fortsättningsvis gå med i METSO

METSO erbjuder kommunerna en möjlighet att få ersättning för skydd av deras värdefulla skogar. Ett skogsområde som uppfyller urvalskriterierna för programmet kan antingen skyddas som ett privat naturskyddsområde eller säljas till staten för naturvård.

Skogsskydd enligt METSO är frivilligt. Underhandlingar om avgränsning av objektet förs med närings-, trafik- och miljöcentralen som ger ett ersättningsanbud för objektet. Det slutliga beslutet om godkännade av anbudet fattas av kommunen.

 

Naturskyddsområdena finns till för kommuninvånarna

Med hjälp av METSO kan man skydda naturens mångfald och samtidigt främja kommuninvånarnas möjligheter till rekreation, motion, svamp- och bärplockning och naturintressen. METSO-objekten kan också stödja kommunens utflyktsrutter och den lokala turismnäringen.

 

Närmare upplysningar:

Jani Seppälä
överinspektör
Miljöministeriet
tfn 0295 250 240
fornamn.efternamn@ymparisto.fi

 

Mer på webben: