Läkemedelsdagen 17.3.2016

Läkemedelsdagen är en gemensam nationell temadag för läkemedelsanvändare och personal inom hälso- och sjukvården. Dagen ordnas i år den 17 mars.

Dagens tema är ”Ordning på läkemedelslistan”. Med det vill man understryka helhetshanteringen av läkemedelsbehandlingen och medicineringssäkerheten. Det ordnas evenemang på apotek och hälsocentraler på olika håll i Finland. Medborgarna erbjuds rådgivning och handledning bland annat om hur viktigt det är att ha en egen uppdaterad läkemedelslista och att upprätthålla den. Hälso- och sjukvårdspersonalen uppmuntras att utveckla ett multiprofessionellt samarbete exempelvis mellan hälsocentraler, apotek och patientorganisationer. 

Läkemedelsdagens arrangemang samordnas av Fimea, som också upprätthåller webbplatsen för temadagen. På webbplatsen presenteras Läkemedelsdagens evenemang på olika orter. Där publiceras texter som patienter och representanter för olika områden skrivit om betydelsen av att läkemedelslistan är uppdaterad. Det finns också information och material om Läkemedelsdagen för läkemedelsanvändare, hälso- och sjukvårdspersonalen och medierna.