Programmet Våga försöka ska stärka försökskulturen i kommunerna och regionerna

Kommunförbundet har inlett programmet och marknadsföringskampanjen Våga försöka som syftar till att synliggöra kommunernas och regionernas försöksverksamhet samt till att främja försök och nätverksbildning i kommunerna. Programmet körde igång den 16 februari 2016 inom ramen för seminariet Smarta kommunförsök i Kommunernas hus.

Fokus i programmet ligger på att stärka en försöksinriktad kultur i kommunerna och regionerna och då betonas verksamhetssätten, arbetsklimatet och modet att försöka i organisationen.

– Arbetet syftar till att försökskulturen ska stärkas och att försöksviljan och försökskompetensen ska öka. I och med försöken stärks kommunernas och hela kommunsektorns roll som utvecklare i allmänhet och resultatutvecklare i synnerhet. Samtidigt är det meningen att kommunernas rykte som förnyare av det finländska samhället ska stärkas, berättar programchef Terttu Pakarinen.

Programmet syftar till att uppmuntra till försök som utgår från kommunen och regionen samt främja erfarenhetsutbytet mellan kommuner och andra aktörer. Via programmet synliggör vi försök i kommunerna och intressant, lovande och god praxis. Utvecklingsberättelser samlas in om försöksverksamhet i kommunerna och med hjälp av kampanjen ges berättelserna offentlighet.

Programmets verksamhetsformer:
• Nätverket ViVågar som är öppet för dem som är intresserade av försök och för andra nätverk
• Workshoppar där man via berättelser lär sig av varandra genom försöksinriktad utveckling
• Kommuninitierade projekt som stöder försök så att de lyckas 
• Utnyttjande och förädling av forskningsrön
• Nätverksforumet Våga försöka och samarbete med andra program
• Gruppen Försöksambassadörerna med vilken vi utvecklar program tillsammans

Mera om programmet: http://www.kommunerna.net/sv/serviceomraden/vaga-forsoka/Sidor/default.aspx

Kom med i nätverket ViVågar!

Nätverket ViVågar är öppet för dem som är intresserade av försök och för andra nätverk. Via nätverket får du veta om aktuella teman inom försöken och om evenemang och seminarier.

 

Läs mer och kom med! (på finska)