Kommunen ska meddela inkomst- och fastighetsskattesatserna 2019 elektroniskt senast 19.11.2018

Enligt 91 a § i lagen om beskattningsförfarande ska kommunen senast den 17 november året före skatteåret meddela Skatteförvaltningen storleken på sin inkomstskattesats. Enligt 11 § i fastighetsskattelagen bestämmer kommunfullmäktige årligen på förhand storleken på kommunens fastighetsskattesatser med en hundradels noggrannhet inom ramen för de lagstadgade övre och undre gränserna och fastställer samtidigt inkomstskattesatsen för finansåret.  Kommunen ska meddela fastighetsskattesatserna till Skatteförvaltningen senast den 17 november året före skatteåret.

Om den 17 november inte är en vardag ska uppgifterna meddelas senast första vardagen därefter (Lag om beräknande av laga tid 150/1930, 5 §). Inkomstskattesatsen och fastighetsskattesatserna för skatteåret 2019 ska därmed meddelas Skatteförvaltningen senast måndagen den 19 november 2018.

Det är mycket viktigt att handla inom utsatt tid och på rätt sätt. De nya skattekorten för 2019 börjar köras i slutet av november. Om kommunen inte har meddelat uppgifterna inom utsatt tid kommer Skatteförvaltningen att använda skattesatsen för år 2018 vid förskottsuppbörden under hela år 2019.

Skatteförvaltningen har förnyat metoden för insamling av skattesatserna och i år ska de meddelas i elektronisk form. Närmare instruktioner om hur det går till skickas till kommunernas registraturer de närmaste dagarna.

Inkomstskattesatsen meddelas Skatteförvaltningen med en fjärdedels procentenhets noggrannhet. Fastighetsskattesatserna bestäms med en hundradels procents noggrannhet. Enligt riksdagens beslut är de övre och undre gränserna för fastighetsskattesatserna 2019 följande:

  • Den allmänna fastighetsskattesatsen ska fastställas till mellan 0,93 och 2,00 %
  • Fastighetsskattesatsen för stadigvarande bostad ska fastställas till mellan 0,41 och 1,00 %
  • Fastighetsskattesatsen för övriga bostadsbyggnader ska fastställas till mellan 0,93 och 2,00 %
  • Fastighetsskattesatsen för kraftverk kan fastställas till mellan 0,93 och 3,10 %
  • Skattesatsen för allmännyttiga samfund kan fastställas till mellan 0,00 och 2,00 % (skattesatsen kan fastställas till 0,00 endast genom särskilt fullmäktigebeslut. Om ingen separat skattesats fastställts lämnas fältet tomt.)
  • Fastighetsskattesatsen för en obebyggd byggplats kan fastställas till mellan 2,00 och 6,00 % (Obs! I de kommuner som nämns i 12 b § i fastighetskattelagen är den undre gränsen den allmänna skattesatsen som fullmäktige bestämt + 3,00 %)

Anmälan ska helst göras omgående efter fullmäktiges beslut. Det elektroniska meddelandet ska skickas till Skatteförvaltningen senast måndag 19.11.2018.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe