Kommunförbundets skatteprognos för augusti månad: Den uppskattade kommunalskatten minskar märkbart

verokertymät

Tyngdpunkten i skatteprognosen som uppdaterades i augusti var på det pågående årets och nästa års kommunalskatteredovisningar. Det pågående årets kommunalskatteprognos sjönk märkbart jämfört med Kommunförbundets skatteprognos från slutet av april. På hela landets nivå kommer kommunalskatteredovisningarna  år 2018 att vara ca 400 miljoner lägre jämfört med Kommunförbundets skatteprognos från april och ca 600 miljoner lägre än vad man uppskattade i vårens kommunekonomiprogram.

Den svagare utvecklingen uppkom då Skatteförvaltningen i juli publicerade förhandsstatistik om skatteåret 2017. Enligt denna var den debiterade kommunalskatten skatteåret 2017 drygt -180 miljoner euro lägre jämfört med Kommunförbundets prognos från april. 

Orsakerna bakom den minskade debiterade kommunalskatten ligger enligt uppgifter från Skatteförvaltningen delvis i förvärvsinkomsterna och delvis i arbetsinkomstavdraget. Arbetsinkomstavdragets nivå är enligt Skatteförvaltningens förhandsstatistik ca 90 miljoner euro högre jämfört med Kommunförbundets skatteprognos från slutet av april. Arbetsinkomstavdraget dras direkt av från skatten, vilket innebär att den debiterade skatten minskar lika mycket. Orsakerna bakom detta verkar i viss mån vara en misslyckad uppskattning av nedskärningen i semesterpenningen samt dess effekter på arbetsinkomstavdraget.

Personkundernas skatteåterbäringar för skatteåret 2017 kommer att vara exceptionellt stora i år och är samtidigt den största enskilda orsaken till att kommunalskatteredovisningarna sjunker i år. Skatteförvaltningen utreder ännu dess orsaker. På hela landets nivå är de förändrade skatteåterbäringarnas effekt till och med över -200 euro jämfört med Kommunförbundets skatteprognos från april.

Enligt Skatteförvaltningens förhandsstatistik har kapitalinkomstskatterna också ökat bättre än väntat skatteåret 2017. I debiteringen enligt redovisning i november kommer korrigeringen således att vara negativ för hela kommungruppens del. Enligt förhandsstatistiken är korrigeringen ca -116 miljoner euro, men jämfört med tidigare skatteår är korrigeringen trots allt inte särskilt märkbar. Jämfört med prognosen från april är korrigeringens effekt på kommunernas kommunalskatteredovisningar år 2018 ca -20 miljoner euro.

Den minskade debiterade kommunalskatten skatteåret 2017 minskar i sin tur uppskattningen av kommungruppens utdelningsandel för skatteåret 2018. Enligt de senaste uppskattningarna är effekten av den korrigerade utdelningsandelen ungefär -80 miljoner euro. Denna uppskattning tillämpades i augusti månads skatteprognos. Korrigeringen av kommungruppens utdelningsandel för skatteåret 2018 förtydligas då beskattningen slutförs.

Augusti månads skatteprognos var en extra prognos på grund av den svaga utvecklingen i kommunalskatten skatteåret 2017. Prognoserna uppdateras igen under september månad och då beaktats åren 2020-2022 bättre, även för samfundsskattens och fastighetsskattens del.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe