Ny publikation om korruption och etik i kommunen

Korruptiojulkaisun kansikuva.

Korruptionen i Finland är ett tema som lyfts fram i medierna under hösten. Det har sagts att det grövsta slaget av korruption och mutbrott rätt sällan förekommer hos oss jämfört med läget i många andra länder, men helt fritt från korruption är Finland inte. Typiskt för korruptionen i Finland är att man formellt följer lagen men ändå agerar på ett oetiskt sätt.

Etiska anvisningar är fortfarande ovanliga i kommunerna. Kommunförbundet har nu gett ut en ny publikation, Korruptio ja eettisyys kunnassa, som förbundet hoppas ska inspirera till etiska anvisningar och diskussioner om gemensamma värden och mer spelregler för beslutsfattandet. Boken har skrivits av juristen Saija Haapalehto, som leder Kommunförbundets arbetsgrupp för bekämpning av korruption.

I publikationen förklaras begreppet korruption och hur den yttrar sig i kommunsektorn. Boken behandlar också kommunens tillsynssystem och presenterar grundvärderingarna i kommunalförvaltningen och de principer för det kommunala beslutsfattandet som härletts ur dessa värderingar. Publikationen fungerar som en handbok som organisationen kan använda för att utarbeta egna etiska regler och studera ämnet närmare.

Boken riktar sig till kommunernas och samkommunernas personal och förtroendevalda, men anvisningarna kan mestadels också tillämpas på andra personer som arbetar för kommunen.

Korruptio ja eettisyys kunnassa kan laddas ner avgiftsfritt i Kommunförbundets nätbokhandel. Den svenska översättningen utkommer senare.

Läs mer

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Förändringar i kommunernas anvisningar för sökande av ändring

I kommunernas besvärsanvisningar ska två förändringar som skett sommaren 2023 beaktas.

Bekanta dig med rådgivning.