Tre lösningar för att främja hållbar utveckling i kommunen

I vår rapport målar vi upp en hotbild av vad som kan hända om kommunerna misslyckas med den hållbara utvecklingen. Nu presenterar vi tre lösningar med hjälp av vilka kommunerna kan börja främja en hållbar utveckling. (bakgrundsmaterialet på finska)

Lösning 1: Hållbar mobilitet med stadscyklar

Med hjälp av stadscyklar skapas samhörighet och samtidigt minskas antalet olovligen lånade cyklar. Exempelvis i Kervo upprustades övergivna cyklar och man fick fungerande stadscyklar för allas bruk. 

Lösning 2: Generationernas kvarter

Ett bostadskvarter bestående av tre byggnader för samman stadsbor i olika åldrar. I Generationernas kvarter på Busholmen i Helsingfors har man beaktat behoven hos människor som är i olika åldrar och bor på olika sätt. 

Lösning 3: Avgiftsfri undervisning vid öppna universitet för arbetslösa och permitterade

Östra Finlands universitets öppna universitet erbjuder avgiftsfri undervisning för arbetslösa och permitterade. Största delen av undervisningsutbudet finns på webben.

Läs om fler praktiska exempel i vår rapport. (på finska)

Kuvituskuva

Hållbar utveckling i kommunerna - Nedräkning från hotbild till dröm

Hurdan är en hållbar kommun? Vilka åtgärder kan kommunerna vidta för att öka hållbarheten? Kommunförbundet bad städer och kommuner svara på dessa frågor under en prognostiseringsprocess för hållbara kommuner.

lateral-image-left

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Förändringar i kommunernas anvisningar för sökande av ändring

I kommunernas besvärsanvisningar ska två förändringar som skett sommaren 2023 beaktas.

Bekanta dig med rådgivning.