Dansk sysselsättningsmodell kan ge värdefull kunskap för reformen av arbetskraftstjänsterna i Finland

Danmark är det enda landet i världen där arbetskraftstjänsterna är helt och hållet kommunaliserade. I detta avseende skiljer sig Danmark från de övriga nordiska länderna. Den danska modellen har dock fortfarande starka inslag av statlig centralstyrning och kunskapsbaserad ledning. Detta framgår av forskningsrapporten Tanskan työllisyysmalli eilen, tänään ja huomenna – ja mitä Suomi voisi siitä oppia? (Den danska sysselsättningsmodellen i går, i dag och i morgon – vad kunde Finland lära sig av den?). Rapporten har sammanställts av Robert Arnkil, och publicerats av Kommunförbundet.

Den danska modellen är intressant ur finländskt perspektiv, eftersom man i Finland håller på att övergå till en modell av samma slag som den danska i och med reformen av arbets- och näringstjänsterna 2024. Med utgångspunkt i den danska forskningsdebatten, granskar rapporten både den bredare utvecklingen av den danska modellen och kommunaliseringen av arbetskraftstjänsterna, dess historia, nuläge och framtid. Syftet med forskningsrapporten är att identifiera vad vi kan lära oss av den danska modellen och vilka teman för diskussion och fortsatt forskning den kan ge Finland.

- Såsom framgår av rapporten, är valet att betrakta arbetskraftstjänsterna som en del av kommunens samhällspolitik en mångdimensionell fråga och verksamhetsbetingelserna för arbetskraftstjänsterna håller på att förändras på många sätt. Dessutom genomgår hela den finländska kommun- och regionstrukturen betydande omvälvningar. Därför ger en översikt över skedena i och konceptet för den danska sysselsättningsmodellen värdefull information och nya perspektiv inför reformen, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef vid Kommunförbundet.

- Främjandet av livskraft och sysselsättning har en viktig roll i framtidens kommuner efter social- och hälsovårdsreformen. I likhet med den danska modellen, är den kommunbaserade lösning som är under beredning en helhet som samordnar olika aktörers olika tjänster och som syftar till att främja efterfrågan på och utbudet av arbete, säger Erja Lindberg, utvecklingschef för sysselsättningsfrågor vid Kommunförbundet.

Forskningsrapporten ”Tanskan työllisyysmalli eilen, tänään ja huomenna – ja mitä Suomi voisi siitä oppia?” är en del av Kommunförbundets forskningsprogram Förändringarnas KommunFinland 2025.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.