Skicka responsen senast 27.11.2018

OBS! alla som rapporterar kommuners och samkommuners ekonomiuppgifter och leverantörer av datasystem: Viktig begäran om respons om uppdateringen av JHS 194 XBRL-taxonomin

Taloustietojen raportoijat

Kommunernas och samkommunernas ekonomiska rapportering (den ”ekonomiska statistiken”) ändras år 2021. Rapporteringen till Statskontoret ska då ske i XBRL-format. Nu önskas respons om den uppdaterade versionen av rekommendationen JHS 194. Ärendet är viktigt för denna rekommendation omfattar alla uppgifter som  kommunerna och samkommunerna ska rapportera, bl.a. bokslutsuppgifter, kompletterande uppgifter och uppgifter som gäller serviceklassifikationen, investeringar och budgeten, enligt rekommendationerna JHS 192, JHS 199, JHS 200 och JHS 205.  Dessutom omfattar rekommendationen uppgifter om ”verksamhetersom inte tagits upp i andra JHS-rekommendationer.

Rekommendationen JHS 194 är avsedd att ge kommunerna, landskapen och samkommunerna och deras affärsverk anvisningar om rapporteringen i XBRL-format (eXtensible Business Reporting Language). Därför är det viktigt att särskilt de som har hand om kommunernas och samkommunernas bokföring samt systemleverantörerna sätter sig in i rekommendationen.

Skicka responsen senast 27.11.2018. Direkt länk till responsbegäran och material (på finska): http://www.jhs-suositukset.fi/web/guest/jhs/projects/jhs-194-paivitys/palautepyynto

Det lönar sig att läsa och kommentera rekommendationen parallellt med JHS 200 serviceklassifikation för kommuner och samkommuner, som är på remiss till 18.11.2018. Direkt länk till JHS 200 responsbegäran och material (på finska): http://www.jhs-suositukset.fi/web/guest/jhs/projects/jhs-200-paivitys/palautepyynto

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe