Ulf Stenmans blogg 23.5.2025

På väg mot ett människonära EU

I en tid av geopolitiska omställningar och ekonomiska utmaningar står kommunernas livskraft i centrum. Vilken roll spelar EU-politiken för lokala beslutsfattare, och hur kan kommuner stärka sin position i den europeiska kontexten?

I maj 2025 besökte delar av Kommunförbundets nätverk för svenska- och tvåspråkiga kommuner EU-parlamentet i Strasbourg.

Temat för resan och de inplanerade mötena var Kommunernas livskraft. Kommunerna påverkas av de beslut som fattas på europeisk nivå och när det som nu sker stora geopolitiska omställningar betyder det delvis en ny EU-politik.  Kommunerna har därtill en central roll i genomförandet av målen för EU. Samtidigt behövs det åtgärder för att stärka kommunernas ekonomiska attraktionskraft och säkerställa investeringar och allt större insatser behövs för att locka och integrera arbetskraft i kommunerna.

Bland annat kring dessa frågor hade vi möjlighet att diskutera med Tony Paso, ställföreträdande ständig representant vid Finlands representation vid Europarådet. Deras uppgifter är mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatsutveckling. Sammantaget kan konstateras att utmaningar finns inom den europeiska gemenskapen men också globalt när det gäller dessa frågor.

I Europaparlamentet träffade vi första besöksdagen parlamentarikerna Li Andersson, Vänsterförbundet, Ville Niinistö, De Gröna, Katri Kulmuni och Elsi Katainen, Centern i separata möten. Det bekräftades att säkerhetsfrågor och konkurrenskraft, Europas inre marknad, är högaktuella frågor i kommissionens arbete. Sysselsättningsläget i Europa är för tillfället rekordhög men tyvärr ligger Finland (och också Sverige) väldigt lågt, illa till, när det gäller sysselsättningsgraden. 

Energi och klimat på agendan

Ett intressant sammanträffande var att vi mitt under mötet med Ville Niinistö fick beskedet att EU-kommissionen offentliggjorde sin plan för att helt avveckla unionens import av rysk energi senast 2027.

Gällande klimatarbetet, den gröna omställningen sker knappast några avvikelser i de mål som tidigare fastställs i parlamentet. Man lyfte i stället förverkligandet av målen men också förståelsen för att geopolitik-gröna omställning-ekonomi är frågor som går starkt in i och påverkar varandra.

Vår andra dag inleddes med ett besök på Strasbourgs regionalkontor - GrandeEst. Regionen är så mitt i Europa man kan komma och har ett kommunfält som vida överstiger det finländska. Här finns till och med kommuner utan invånare (av historiska orsaker). Regionen är stark inom områden som kemi och material, trä, skogs- och jordbruk, maskiner och utrustning, hälsoteknik, energi, livsmedelsindustri. 

Tillsammans med Anna-Maja Henriksson, SFP och Sveriges parlamentariker Karin Karlsbro, Liberalerna, som Anna-Maja bjudit med hade vi möjlighet att dryfta bland annat landsbygdsfrågor och klimat men också industrietableringar. De lyfte upp betydelsen av det nordiska samarbetet, som fungerar väl, och betydelsen av att EU faktiskt håller ihop i utmanande tider. Även våra handelsrelationer med USA behandlades. Osäkerheten till vilken USA:s och president Trumps politiska linje egentligen är var stor.  Oron för utvecklingen av kriget i Ukraina var påtaglig, en fred är endera avlägsen eller blir oerhört svår för Ukraina och EU.

Anna-Maja gladde oss dessutom genom att medverka på vår gemensamma middag där vi kunde fortsätta diskussionerna under mer avslappnande former.

Deltagarna på resan fick en hel dos aktuell EU-kunskap men också en möjlighet att framföra sina egna tankar och utmaningar gällande lagstiftning och aktuella investeringar och önskemål kring olika ekonomiska behov och stöd för etableringar i den egna regionen.

Mina lärdomar från besöken:

  1. Säkerhet och beredskap kommer att gå som en röd tråd genom all EU:s politik. Vi kan förvänta oss en ökad diskussion om försvarsfrågor, beredskap och demokrati. Kommande kohesionspolitik kommer att ta i beaktande säkerhetsaspekter. EU vill inte tvinga Ukraina till en ofördelaktig fred.
  2. Den gröna omställningen kommer att fortsätta. Man ser även den gröna omställningen som en del av Europas krisberedskap och som redskap för att stärka Europas resiliens.
  3. Europa har inget intresse av ett handelskrig men svarar USA genom att knyta närmare kontakter med andra marknader än USA och genom att ge motbud till USA:s tullar. Den inre europeisk marknaden stärks.
  4. Europa skall gå i spetsen för den nya vågen av djuptekniska innovationer och uppstartsföretag. Ett högre förädlingsvärde skall eftersträvas och kopplingen till forskningen är viktig.
  5. Befolkningens digitala kompetens, digital infrastruktur, digital transformation av företag och digitalisering av offentliga tjänster är fortfarande aktuellt. Här ligger Finland och Norden i framkant. En striktare linje gällande dataskydd och datasäkerhet kan förväntas.

För kommuner som vill lyckas med att stärka sin livskraft blir det allt viktigare att förstå och anpassa sig till dessa EU-trender. Vårt besök bekräftade att lokala beslutsfattare har en nyckelroll i att översätta europeisk politik till konkreta möjligheter för sina invånare och företag.

Kort om skribenten

Ulf Stenman är direktör för svenska verksamheten vid Kommunförbundet.

Kommunförbundets Brysselkontor

Sedan 1992 har Kommunförbundet ett kontor i Bryssel. Målet med vår EU-intressebevakning är att trygga och utveckla verksamhetsförutsättningarna för kommunerna i Finland. 
Kommunförbundets Brysselkontor