
Digitalisering av den byggda miljön

De digitaliserade tjänsterna inom den byggda miljön som kommunerna tillhandahåller är en viktig del av kommuninvånarnas vardag och välfärd. Kommunerna ansvarar för tjänsterna i anslutning till utvecklingen och byggandet av den byggda miljön. Hit hör till exempel följande:
- stadsutveckling
- markpolitik
- general- och detaljplanläggning
- tillstånd för byggande och övervakning
- byggande, underhåll och kontinuerlig skötsel av gator, grönområden, skolor, kultur- och idrottsanläggningar
- reglering av trafiken
- adresser
- skyltar
- vattenförsörjning
- avfallshantering
I kommunernas digitala serviceprocesser uppstår en stor mängd information som är viktig för samhällets olika funktioner. Kommunen producerar och förvaltar informationen för att den ska kunna betjäna sina kommuninvånare på ett effektivt och högklassigt sätt. Med hjälp av digitaliseringen är kommunen kontinuerligt i dialog med kommuninvånare, företag och statliga organisationer.
I kommunerna sker planeringen och byggandet av nya områden samt det kontinuerliga underhållet av infrastrukturen i samarbete med privata företag. Uppgifter som behövs inom serviceproduktionen kan förmedlas mellan aktörer genom tekniska gränssnitt. Med hjälp av gränssnittstekniken flödar en del av informationen som uppkommer i kommunens uppgifter på ett kontrollerat och krypterat sätt även till statliga organisationer.
Vi stöder kommunerna i digitaliseringen av den byggda miljön. Vi är intressebevakare för kommunerna, särskilt i fråga om lagstiftning, kommunens självstyrelse, uppgifter och finansiering. Vi deltar aktivt i riksomfattande projekt för digital utveckling och lagberedning. Våra mål är att utveckla verksamheten, digitaliseringen och lagstiftningen i kommunens enheter till en sammanhängande och funktionell helhet, att öka växelverkan och genomföra den riksomfattande informationshanteringen på ett sätt som är smidigt och säkert för kommunernas verksamhet och invånare.
Vi stöder samarbete mellan kommuner, omfattande gemensamma kommunala utvecklingsprojekt, utveckling av enhetliga processer, interoperabla uppgifter och utarbetande av gemensamma riktlinjer. Med dessa medel driver vi på utvecklingen.
Öppna alla
Interoperabla uppgifter om den byggda miljön
Interoperabla uppgifter om den byggda miljön gör kommunernas verksamhet inom stadsutveckling, byggande och underhåll smidigare och gör att det går åt mindre tid att konvertera uppgifter. När uppgifterna som uppkommer i olika kommuner är interoperabla sinsemellan kan de användas på ett likadant sätt och kontinuerligt över kommungränserna. Till exempel i ett kommunöverskridande projekt för utveckling av infrastruktur får man enhetliga data från angränsande kommuner på ett smidigt sätt, om uppgifterna är interoperabla.
Vi anser att det är viktigt att det i framtiden öppnas likadana, krypterade och delvis öppna gränssnitt för central information om den byggda miljön, och att dessa gränssnitt har samma struktur, innehåll och betydelse i alla kommuner. Centrala uppgifter om den byggda miljön är till exempel adresser, fastighetsgränser, detalj- och generalplaner, byggnader samt uppgifter om gator och annan infrastruktur.
När uppgifter är interoperabla redan då de skapas behöver de inte konverteras till olika format eller samlas in i överlappande register. Uppgifter som är interoperabla och kontinuerligt uppdateras kan användas för att skapa ett stort antal informationstjänster.
Målet är att alla kommuner i Finland har likadana (krypterade och delvis öppna) gränssnitt när det gäller de mest centrala uppgifterna.
Alla uppgifter publiceras inte i öppna gränssnitt. Till exempel när det kommer till byggande och underhåll av infrastruktur och vattenförsörjning hanteras uppgifterna på ett krypterat sätt.
Interoperabilitet betyder inte att uppgifterna samlas in i ett enda datalager. Interoperabilitet ska innebära att enhetliga uppgifter kan utnyttjas direkt från sina ursprungliga källor över organisations- och kommungränserna.
Den riksomfattande informationshanteringen för den byggda miljön
De statliga myndigheterna utnyttjar en del av informationen som uppkommer i kommunernas uppgifter i sina egna lagstadgade uppgifter. Med fungerande gränssnittslösningar kan informationen som behövs i dessa arbetsuppgifter förmedlas från kommunens system till de statliga organisationerna i takt med att informationen ändras, utan att den måste ”överföras” separat. Till exempel förmedlas den grundläggande informationen om byggnader som samlas in i kommunens byggnadstillsynsuppgifter från samtliga kommuner till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och vidare till Skatteförvaltningen som ett kontinuerligt dataflöde via krypterade gränssnitt.
Utöver att informationen ska vara interoperabel och kontinuerligt uppdaterad är det ytterst viktigt att den riksomfattande informationshanteringen genomförs på ett förnuftigt sätt. Det är viktigt att vara medveten om olika organisationers uppgifter och ansvar inom verksamheten, vilka roller organisationer har när det kommer till att producera och utnyttja information samt verksamhetsprocessens livscykel, det vill säga i vilken ordning och genom vems beslut informationen uppkommer i verksamheten. Informationen ska flöda från en aktör till en annan enligt uppgifter och processer.
Staten bör inte upprätta register som överlappar de register som administreras inom kommunen. Till exempel hör byggnadstillsynen och detaljplaneringen uteslutande till kommunens uppgifter. Den information som uppkommer i dessa uppgifter sparas i kommunernas register och geodatalager. De myndighetsbeslut som uppkommer i samband med projekt sparas i kommunens beslutssystem och även i kommunens elektroniska arkiv. Också kundservicen och rådgivningen som hör till dessa uppgifter fås direkt från kommunen.
I informationshanteringen ska man beakta att data kontinuerligt uppdateras i verksamhetsprocesserna. I kommunens informationshantering hör de olika enheternas processer ihop med varandra, till exempel: planläggning – fastighetsbildning – byggnadstillsyn eller planläggning – planering av infrastruktur – byggande av infrastruktur – hantering av infrastrukturtillgångar – underhåll.
I dagsläget finns det många brister i den nationella informationshanteringen. Dessa brister leder till att samma information upprätthålls av flera olika organisationer och i olika datalager samtidigt. Detta leder i sin tur till problem med kvaliteten på informationen. Man bör ha som mål att ingen information ska kopieras till överlappande register och att samma information inte ska finnas på flera ställen samtidigt. Däremot förmedlas informationen från en aktör till en annan genom kontrollerade processer i enlighet med respektive organisations uppgifter och behov. I planläggnings-, bygg- och infrastrukturprojekt flödar informationen mellan kommunen och den privata sektorn i takt med att projekten framskrider.
Vi deltar aktivt i utvecklingen av den riksomfattande informationshanteringen. Vårt mål är att informationen ska uppdateras kontinuerligt och överföras interoperabelt från den ursprungliga källan, att överlappande arbete ska undvikas och att informationen ska bibehålla en hög kvalitet. Den information som uppkommer i statens organisationer ska också flöda till kommunerna.
Med tanke på kommunernas arbete är det viktigt att både kommunens egen informationshantering och den statliga informationshanteringen ordnas på ett vettigt sätt. Med hjälp av korrekt riktade, automatiska informationsflöden säkerställer man att informationen uppdateras kontinuerligt och att det inte görs överlappande arbete.
Understöd för digitalisering av den byggda miljön i kommunerna
I strävan efter interoperabilitet inom den statliga informationshanteringen är det viktigt att informationen som uppkommer i kommunernas uppgifter och verksamhetsprocesser betraktas som en del av den riksomfattande digitala utvecklingen. Kommunerna bör få ekonomiskt stöd för nödvändiga utvecklingsåtgärder och ibruktagande av gränssnitt. Målet bör vara fungerande och hållbara lösningar som gör verksamheten och informationshanteringen smidigare för flera år framåt.
De ekonomiska konsekvenserna av statens lagstiftnings- och digitaliseringsprojekt samt de olika sätten de kan genomföras på bör bedömas noggrant för varje projekt. Projekt som strävar efter riksomfattande interoperabilitet uppfyller mål som fastställts på nationell nivå. För att nå de här målen behövs det tillräckligt med ekonomiskt stöd också för de kommuner i vars uppgifter och digitala processer informationen uppkommer.
Vi bevakar kommunernas intressen och strävar efter att konsekvensbedömningen av samtliga lagstiftningsprojekt görs på ett ändamålsenligt sätt och att kommunerna får tillräckligt ekonomiskt stöd för genomförandet av de nya lagstadgade skyldigheterna. Den mest värdefulla delen av informationssystemet är själva informationen, som är aktuell och högklassig och till stor del uppkommer just i kommunernas uppgifter.
Riksomfattande interoperabilitet kräver att man tar i bruk nya informationsstrukturer i alla kommuner i Finland. Det är fråga om ett enormt projekt som kommunerna behöver finansiering för. Merparten av informationen om den byggda miljön uppstår i kommunernas uppgifter.
Målet bör vara högklassiga och kontinuerligt uppdaterade digitala tjänster som byggts upp och slutförts enligt principerna för hållbar digitalisering.
För att digitaliseringen och en tidsenlig servicenivå ska kunna förverkligas i hela landet behövs det stöd för att höja den allmänna digitala kompetensen också i de svagaste kommunerna.
Enligt vår erfarenhet har endast de statliga digitaliseringsprojekt som fått ekonomiskt stöd för genomförandet i kommunerna hållit hög kvalitet.
Miljöministeriets stöd för verkställandet av digitala förpliktelser enligt lagen om områdesanvändning, bygglagen och lagen om datasystemet för den byggda miljön
I samband med godkännandet av lagen om datasystemet för den byggda miljön tog riksdagens miljöutskott våra kostnadskalkyler för kommunerna på allvar. Kommunerna och landskapsförbunden anvisades sammanlagt cirka 14 miljoner euro i stöd för fullgörandet av digitaliseringsförpliktelserna i denna laghelhet för åren 2023–2026.
År 2023 var beloppet 2,8 miljoner euro. Med hjälp av dessa stöd inleddes elva utvecklingsprojekt med målet att verkställa lagarna.
Under våren 2024 inleddes sju nya projekt:
Hösten 2024 utlystes understöd på cirka 2,3 miljoner euro.
Miljöministeriet beviljar understöd för ibruktagande av datasystemet för den byggda miljön (Ryhti)
Tidigare statsstödda samkommunala projekt
Finansministeriet delade år 2019–2022 ut understöd för digitaliseringsprojekt som sker i samarbete mellan flera kommuner och som förnyar kommunernas verksamhetsmetoder och serviceprocesser samt förbättrar metodernas och processernas kvalitet och verkningsgrad.
Under 2021–2022 startade vi flera storskaliga gemensamma projekt inom digitalisering av den byggda miljön i kommunerna, som främjade samarbete mellan kommuner, gemensam utveckling, utveckling av enhetliga processer i kommunerna, oberoende programvaror och riksomfattande interoperabilitet för information. Inom projekt som främjar interoperabilitet är det en fördel med stora projektgemenskaper. Då genomförs samma processer på en och samma gång i flera kommuner och mjukvaror.
År 2021
RAVA3PRO/Vidareutveckling av den elektroniska tillståndsprocessen för kommunal byggnadstillsyn och automatisering av processer. I projektet deltar 23 kommuner som företräds av Helsingfors stad. Finansministeriets incitamentunderstöd för digitalisering var 980 000 €.
PIKURA/Ibruktagande av en elektronisk ärendehanteringstjänst för byggnadstillsyn i små kommuner samt för utveckling av samarbete över kommungränser. I projektet deltar 22 kommuner som företräds av Rääkkylä kommun. Finansministeriets incitamentunderstöd för digitalisering var 447 000 €.
KAATIO/Planproduktion enligt en standardiserad datamodell för olika programvaror. I projektet deltar 16 kommuner som företräds av Uleåborg stad. Finansministeriets incitamentunderstöd för digitalisering var 572 000 €.
PIKUPATE/Övergripande utveckling och effektivisering av verksamheten inom förvaltning av geodata i små kommuner. I projektet deltar 24 kommuner som företräds av Tyrnävä kommun. Finansministeriets incitamentunderstöd för digitalisering var 697 000 €.
INFRA-O-2/Genomförande av en datamodell för hantering av infrastrukturtillgångar i kommunernas byggda miljö. I projektet deltar 9 kommuner som företräds av Esbo stad. Finansministeriets incitamentunderstöd för digitalisering var 571 000 €.
KEKE/Indikatorer för förebyggande fastighetsunderhåll och utveckling av förhållande- och energiuppföljning med hjälp av digitalisering och automatisering. I projektet deltar 4 kommuner som företräds av Esbo stad. Finansministeriets incitamentunderstöd för digitalisering var 349 500 €.
År 2022
KATTI/Digitalisering av planuppgifter samt digitaliseringsinstruktioner för kommunens planmaterial. I projektet deltar 19 kommuner som företräds av Lojo stad. Finansministeriets incitamentunderstöd för digitalisering var 1,21 miljoner €.
INDIKO/Digitalisering av kommunala infrastrukturtjänster och utbildningsmaterial för hantering av kritisk infrastruktur i kommunen. Den huvudsakliga sökande var Sysmä kommun, och Finansministeriets incitamentunderstöd för digitalisering var 799 000 €.
Den byggda miljöns informationstillgångar i kommunerna
I kommunernas processer uppstår en stor mängd information som, då den görs tillräckligt tillgänglig, är värdefull för samhället. Snabb- och lättillgänglig information effektiviserar både arbetsuppgifter inom den offentliga förvaltningen och tjänster som den privata sektorn tillhandahåller. En del av uppgifterna tillhandahålls avgiftsfritt och för en del tas det ut avgifter som täcker kostnaderna för den kontinuerliga produktionen och uppdatering av uppgifterna.
Kommunerna bestämmer själva om sina informationstillgångar och om principerna för hur information ska överlåtas. Enligt informationshanteringslagen ska en myndighet lämna ut sådana uppgifter som behövs för en annan myndighets lagstadgade uppgift. I övriga fall ska utlämnande och publicerande av uppgifter alltid ske på överenskommelse med den ursprungliga producenten av uppgifterna.
Kommunförbundet förbereder en rekommendation om utlämnande av uppgifter om den byggda miljön och om avtalspraxis.
Målet bör vara snabb tillgång till information. All lättillgänglig information är dock inte alltid avgiftsfri.
Projekt inom digitalisering av den byggda miljön:
Projektet Tillstånd och tillsyn
Statens tillstånds- och tillsynsuppgifter inom miljöskyddet sköts vid statens femton NTM-centraler och sex regionförvaltningsverk.
Den kommunala miljövårdsmyndighetens tillstånds- och tillsynsuppgifter sköts antingen inom kommunen eller som samarbete mellan kommuner, vid sammanlagt cirka 200 verksamhetsenheter.
Kunder som anhåller om miljötillstånd kan vara både företag, organisationer, sammanslutningar och fysiska personer.
Vid Arbets- och näringsministeriet pågår projektet Tillstånd och tillsyn, där man eftersträvar en kundorienterad samordning av service- och behandlingsprocesserna över organisations- och myndighetsgränserna.
Kommunförbundet följer hur projektet framskrider och utreder hur kommunernas tillståndssystem kan anslutas till den riksomfattande tjänsten. Målet är att genomföra anslutningen effektivt i flera kommuner samtidigt. Anslutningen kräver att processerna testas noggrannare innan de tas i bruk.
Målet är smidig service för kunderna och ett fungerande samarbete mellan myndigheterna. I synnerhet behandlingen av miljötillstånd som går över organisationsgränser, uppföljningen av behandlingsprocessen samt växelverkan mellan kunden och aktörerna bör utvecklas digitalt.
Totalrevideringen av markanvändnings- och bygglagen och RYHTI-projektet
Ryhti-projektet som leds av Miljöministeriet i anslutning till totalrevideringen av markanvändnings- och bygglagen (MarkByggL) bereder ett riksomfattande datasystem för den byggda miljön.
Beredningen sker enligt principerna för gemensam utveckling. Ett viktigt mål för projektet är att information om den byggda miljön ska vara interoperabel på riksnivå.
Kommunförbundet deltar aktivt både i beredningen av lagen och i de många utvecklings- och beredningsgrupperna för RYHTI-projektet, och har bland annat sett till att det i alla grupper finns tillräckligt med representanter för kommunerna.
Målet är att all information om den byggda miljön ska vara interoperabel.
Utveckling av det riksomfattande adressregistersystemet
Adresser uppstår genom kommunernas beslut i samband med planläggnings-, tomtindelnings- och byggnadstillsynsuppgifter. Nya gator namnges i samband med utarbetandet av detaljplanen. Adressnumreringen för ett detaljplaneområde görs i allmänhet i samband med tomtindelningen. I glesbygden fastställs den nya adressen i samband med bygglovet.
I cirka 200 kommuner används en digital adressregisterapplikation för att upprätthålla och förvalta kommunens adressuppgifter. Adressregistret är en del av en större registerhelhet i kommunerna som också omfattar bland annat byggnads- och lägenhetsregistret, fastighetsregistret och planregistret.
Målet är att kommunernas adressuppgifter i framtiden ska publiceras som kontinuerliga informationsflöden i samma format i det riksomfattande adressdatasystemet och därifrån förmedlas vidare till alla som behöver uppgifterna.
Med hjälp av kontinuerliga informationsflöden och automatiska metoder för kvalitetskontroll uppdateras adressuppgifterna snabbare än hittills för till exempel nödcentralens tjänster.
Lantmäteriverket förbereder utvecklingen av det nya riksomfattande adressregistersystemet. Arbetet leds av en strategisk styrgrupp med företrädare för ministerier, ämbetsverk, kommuner och Kommunförbundet. I gruppen dryftas hurdan lagstiftning som behövs, och man drar upp gemensamma riktlinjer för utvecklingen av informationssystemet.
Adressregistersystemet är ett omfattande samarbetsprojekt där Lantmäteriverket ansvarar för utvecklingen och upprätthållandet av det riksomfattande datasystemet. Kommunerna ansvarar för produktionen av adressuppgifter och för den kontinuerliga uppdateringen av dem, som en del av kommunens beslutsfattande. Med tanke på informationens kvalitet är det viktigt att alla uppdateringar och rättelser görs i kommunens system. Det riksomfattande systemet övervakar automatiskt uppgifternas kvalitet.
Det riksomfattande adressregistersystemet erbjuder i framtiden ett användargränssnitt för att granska och utnyttja adressuppgifter över kommungränserna. I adressregistersystemet publiceras och delas adressuppgifter i samma format för alla kommuner. Adressuppgifter som finns tillgängliga i det öppna gränssnittet kan kontrolleras med olika applikationer. Adressuppgifterna kan också utnyttjas i utvecklingen av nya riksomfattande informationstjänster.
Målet är att snabbt få tillgång till enhetliga, högkvalitativa och uppdaterade adressuppgifter över kommungränserna. Det är viktigt att alla ändringar görs på den plats där informationen ursprungligen lagras.
Insamling och publicering av uppgifter om vägmärken i DigiRoad-systemet
Den nya vägtrafiklagen trädde i kraft i juni 2020. I och med den nya lagen är väghållarna skyldiga att lämna uppgifter om trafikanordningar, såsom vägmärken, körbanemålningar och trafikljus till Trafikledsverkets Digiroad-system. Skyldigheten gäller också Trafikledsverket och NTM-centralerna i egenskap av förvaltare av statsägda vägar samt väglag som ansvarar för privata vägar. Skyldigheten att uppdatera uppgifterna är en förutsättning för att få understöd från staten och staden.
Skyldigheten att lämna uppgifter om vägmärken gäller uppsättande av nya vägmärken och uppdatering av befintliga vägmärken.
I slutet av 2020 bildade Kommunförbundet och Trafikledsverket utvecklingsgruppen LOL (liikenteenohjauslaitteet, trafikanordningar), som diskuterar insamling och publicering av uppgifter om vägmärken, med beaktande av såväl kommunens egna behov som riksomfattande behov. De täder som anmälde sig till utvecklingsgruppen var Helsingfors, Hyvinge, Tammerfors och Åbo. Målet är att säkerställa att uppgifterna om vägmärken samlas in på ett enhetligt sätt i hela landet. Ett annat syfte är att utveckla effektiva metoder för att samla in uppgifter direkt från fältet med mobila enheter.
Målet är att kommunen ska producera uppgifter om vägmärken för kommunens datalager, och att uppgifterna automatiskt överförs därifrån till den riksomfattande DigiRoad-tjänsten. Om kommunen så önskar, kan kommunen också välja att ladda upp uppgifterna direkt i DigiRoad-tjänsten, där uppgifterna kan överföras via ett öppet gränssnitt till kommunens system. Här finns en länk till det öppna symbolbiblioteket för vägmärken.
Målet är att kunna samla in uppgifter om vägmärken mobilt på fältet och att uppgifterna automatiskt ska överföras från kommunen till den riksomfattande DigiRoad-tjänsten.
Hantering av naturdata
I början av 2020 inledde Miljöministeriet arbetet med att revidera naturvårdslagen. Målet är att man genom lagstiftningen ska kunna trygga den finska naturen och dess mångfald bättre än tidigare. Under 2020 inrättades en styrgrupp och flera projektarbetsgrupper för lagstiftningsprojektet.
Läs mer om arbetet med att revidera naturvårdslagen här och om Kommunförbundets del i reformen här. Kommunernas ställning och uppgifter i naturvårdslagen diskuterades av en separat tillsatt kommungrupp, vars slutrapport du kan bekanta dig med här.
Ett centralt tema för reformen var hanteringen av naturdata, och hösten 2020 tillsattes en ny arbetsgrupp för ”hantering av naturdata”. Du kan bekanta dig med arbetsgruppens arbete här (på finska).
Arbetsgruppen för hantering av naturdata har färdigställt sin slutrapport. Arbetsgruppen föreslår att det i naturvårdslagen ska ingå föreskrifter om ett centralt datasystem för naturvård och de uppgifter som ska höra till systemet, samt om ansvaret för de myndigheter som är centrala med tanke på hanteringen av naturdata. Du kan bekanta dig med arbetsgruppens slutrapport från 9.2.2021 här.
Nedan finns en sammanfattning över de enkäter som Kommunförbundet skickade ut i slutet av hösten 2020 och som utredde användningen av naturdata i kommunerna och landskapsförbunden. Enkäten besvarades av 33 kommuner och sex landskapsförbund. Tanken är att resultaten ska användas i det fortsatta arbetet med att utveckla hanteringen av naturdata.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.

+358 9 771 2151, +358 50 478 1604

Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!