Statistikcentralen öppnar statistiska data - ny tjänst för regional information

Statistikcentralens delprojekt för att förbättra tillgången på kommunspecifika statistiska data, ”Kunnittaisen tilastotiedon saatavuuden parantaminen”, har genomförts som en del av Finansministeriets Kommuninformationsprogram (Kuntatieto). Tidigare har det ur användarnas synvinkel upplevts som problematiskt att hitta och få tillgång till kommunspecifik information, trots att Statistikcentralen redan länge öppet har erbjudit regional information.

Regionala tjänster och GIS-tjänster

Projektets syfte var att göra det lättare att hitta den regionala information som Statistikcentralen framställer och i synnerhet statistiska data om kommunerna på Statistikcentralens webbsidor. Syftet var också att förbättra tillgängligheten och användbarheten och att erbjuda öppna gränssnitt för kommunernas statistiska data.

Inom projektet skapades en webbtjänst med lättillgänglig och mångsidig statistik och information som gäller kommunerna.  På sidan Regionala tjänster och GIS-tjänster finns bland annat en förnyad tjänst, kommunernas nyckeltal (Kuntien avainluvut), där man kan välja färdiga figurer för ett visst område och spara dem för eget bruk.

Också material efter postnummerområde, såsom den populära Paavo-tjänsten, finns på sidorna.  Dessutom ingår öppna regionala data för utvecklare av applikationer och andra intresserade. Tjänsten innehåller också uppgifter om ekonomi och verksamhet som kommunerna rapporterat till Statistikcentralen.

På första sidan finns en produktväljare som underlättar för nya användare av tjänsten.

Kommunernas nyckeltal som tidsserier och figurer

I samband med att webbtjänsten infördes utvecklades också innehållet i tjänsten med nyckeltal för kommunerna. Informationen finns nu också som tidsserie, figurer och på kartor. Dessutom finns det också en möjlighet att jämföra områden sinsemellan. Utöver kommunerna finns information från hela landet, landskapen och de ekonomiska regionerna. Senare är avsikten att också inkludera de viktigaste nyckeltalen från den kommunala ekonomin.

Sparade sökningar och gränssnitt

Statistikcentralens samtliga avgiftsfria databaser, bland annat  StatFin och kommunernas nyckeltal (Kuntien avainluvut) har förts in i den nya versionen av databasprogrammet PX-Web. Det gör det möjligt att göra sparade sökningar, där tabellen kan sparas på önskad plats. Den uppdateras automatiskt då statistiska data uppdateras. 

Den nya PX-Web-versionen innehåller också ett API-gränssnitt som gör det möjligt att maskinellt söka statistiska uppgifter i xlsx-, csv-, json-, json-stat- och px-format. På så sätt kan tabeller och figurer fogas till de egna webbsidorna och -tjänsterna.

 

Mer på webben

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe