Ungdomsarbetets roll bör stärkas i Ankarverksamheten som stöder unga

Ett av de viktigaste sätten att förebygga psykisk ohälsa och symptom som brottslighet bland unga i Finland är Ankarverksamheten. Det är en multiprofessionell arbetsform som fått stor spridning och erbjuder unga stöd i rätt tid för att förbättra deras välbefinnande och förebygga brott.

Verksamheten samordnas av Inrikesministeriet och arbetet baserar sig på samarbete mellan sakkunniga inom polisen, social- och hälsovården och ungdomsväsendet. Kommunförbundet deltar i flera nationella samarbetsgrupper för utveckling av ungdomsarbetet och Ankarverksamheten.

Våren 2025 genomförde vi en enkät för att kartlägga Ankarverksamheten i kommunerna som en del av en mer omfattande samordning av välfärdsarbetet. Utöver enkäten ordnade vi 5.5.2025 ett diskussionsmöte för kommunernas ungdomsarbetare där de berättade om sina erfarenheter och utvecklingsförslag i anslutning till Ankarverksamheten.

Enligt de svar vi fått var Ankarverksamheten en känd arbetsform med stor spridning, men genomförandet varierar betydligt från ort till ort. På vissa orter är Ankarverksamheten ett regelbundet och koordinerat samarbete. På andra orter upplevs verksamheten som utmanande.

Det finns oklarheter kring rollfördelningen och förankringen av grundtanken i Ankarverksamheten. Ungdomsarbetets roll i Ankarteamen varierar avsevärt. I många team har ungdomsarbetet en jämlik plats i teamets verksamhet och samarbetet är smidigt. I vissa områden baserar sig verksamheten närmast på polisens och socialväsendets insatser.

Oroväckande är situationer där kommunens ungdomsarbete har lämnats utanför Ankarteamets verksamhet. Detta kan bero på kommunens knappa resurser för ungdomsarbetet eller på att ungdomsarbetet inte identifierats som en del av teamet.

Grundtanken i Ankarverksamheten är att ungdomsarbetet är en viktig del av det multiprofessionella teamet. Ungdomsarbetarens roll i teamet är framför allt att stödja den unga. Dessutom kan ungdomsarbetaren fungera som tolk mellan den unga och andra aktörer, vägleda den unga till önskad fritidsverksamhet samt främja den ungas välbefinnande och känsla av delaktighet.

För den unga är det bäst att en person som kommer från den ungas närmiljö, dvs. bostadsorten, är en del av Ankarteamet. Ungdomsarbetets och ungdomsarbetarens roll i Ankarteamet behöver stärkas. De regionala Ankarteamen behöver påminnas om att bygga upp och upprätthålla ett fungerande multiprofessionellt team. 

Vid vårt diskussionsmöte lyftes också fram andra viktiga utvecklingsförslag för Ankarverksamheten:

  • Arbetet behöver mer tid och resurser.
  • Vid personalbyten bör överföringen av information och verksamhetsmodeller säkerställas.
  • Den lagliga grunden för informationsutbytet inom Ankarteamet behöver förtydligas.
  • Ankarteamets sektorsövergripande samarbetsstruktur bör stärkas.
  • Kundhänvisningarna till Ankarverksamheten bör säkerställas.
  • Att skala Ankarverksamheten till mindre kommuner kan vara utmanande och bör utvecklas.
  • De olika aktörernas engagemang i Ankarteamets verksamhet och i målen som ställts på arbetet bör stärkas.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman