
Kommunförbundets invånarundersökning utredde
Kommuninvånarnas erfarenheter av småbarnspedagogiken är mer positiva än vad den offentliga debatten låter förstå

Enligt Kommunförbundets färska invånarundersökning är finländarna mer positiva till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen än vad som ofta framförs i den offentliga debatten. Av dem som svarade på enkäten bedömde 41 procent att småbarnspedagogiken var ganska eller mycket bra, medan endast 3 procent ansåg att den var dålig. Förskoleundervisningen uppskattades nästan lika högt: av svarslämnarna gav 39 procent förskoleundervisningen positivt betyg och endast två procent bedömde den negativt.
"Även om tjänsterna inom småbarnspedagogiken fortfarande står inför utmaningar, såsom resurs- och personalbrist, visar vår undersökning att familjernas erfarenheter i vardagen i regel är mycket positiva. Småbarnspedagogiken uppskattas verkligen högt bland småbarnsfamiljerna”, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef vid Kommunförbundet.
Tillgången och tillgängligheten fick särskilt gott betyg i undersökningen, framför allt i fråga om förskoleundervisningen, vars vitsord på skalan 1–5 var 4,08. Motsvarande vitsord var 3,96 för småbarnspedagogiken.
Överlag har bedömningen av småbarnspedagogiken hållits jämn eftersom vitsordet som visar på tillfredsställelse var 3,93 år 2024, dvs. bara något lägre än år 2020, då det låg på 3,95. Vitsordet för förskoleundervisningen har också hållits högt, även om det har sjunkit något från 4,01 vid föregående undersökning till nuvarande 3,95.
"Föräldrar till barn under skolåldern uppskattar de anställda inom småbarnspedagogiken och upplever att tjänsterna stöder barnets utveckling väl", säger Jarkko Lahtinen, utvecklingschef vid Kommunförbundets enhet för välfärd och bildning.
Både tillfredsställelsen bland dem som använt tjänsterna inom småbarnspedagogiken och den allmänna uppfattningen om tjänsterna har legat på en särskilt hög nivå allt sedan 2010-talet.
I mindre kommuner är småbarnspedagogiken mer uppskattad än i större städer
Resultaten visar att de som använder tjänsterna inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen anser dem vara bättre än de som inte använder dem. Nöjdast med småbarnspedagogiken är i synnerhet kvinnor, svenskspråkiga och personer mellan 30 och 49 år.
Därtill är inställningen till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen mer positiv i mindre kommuner än i stora städer, där antalet nöjda är lägre.
"Särskilt i de större städerna accentueras de utmaningar som bristen på personalresurser inom småbarnspedagogiken medför, liksom också den något svagare tillgången och tillgängligheten till tjänsterna jämfört med de mindre kommunerna, vilket mycket väl kan ligga till grund för denna skillnad", säger Lahtinen.
Invånarundersökningen i ett nötskal
Uppgifterna framgår av Kommunförbundets invånarundersökning som besvarades av cirka 10 500 finländare i maj–juni 2024. Enkätundersökningen ingår i Kommunförbundets forskningsprogram Förändringarnas KommunFinland 2025. Sammanlagt 46 kommuner av olika typ och storlek runt om i landet medverkar i programmet.
Delresultat från invånarundersökningen publiceras ända fram till kommunalvalet i april 2025. Kommunförbundet har genomfört motsvarande omfattande invånarenkäter ända sedan 1996. Mer information om undersökningen och resultaten finns på Kommunförbundets webbplats: www.kommunforbundet.fi/invanarundersokning2024
Inför valet förmedlar vi servicespecifik information om kommunala tjänster
Inför kommunalvalet förmedlar vi servicespecifik statistik från invånarundersökningen om de kommunala tjänsterna och noggranna uppgifter om hur kommuninvånarna upplever dessa tjänster i vardagen. Här kan du ta del av redan publicerade uppgifter om kulturtjänsterna. Serien kommer att kompletteras med information om den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, yrkesutbildningen, ungdomsarbetet, idrottstjänsterna och medborgarinstituten.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

+358 9 771 2504, +358 50 337 5634
Ansvarsområden
- Kommunförbundets forskningsverksamhet och forskningsprogram
- undersökningar om kommundemokrati och ledarskap
- kommunalvalet
- kommundirektörsnätverket Grupp44, nätverket för hel- och deltidsanställda ordförande

Ansvarsområden
- småbarnspedagogik
- förskoleundervisning
- allmänna frågor om fostran och utbildning
Uutta Kuntaliitolta

Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!

Nätverk på svenska
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.

Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom småbarnspedagogik, undervisning och utbildning
Bestämmelserna om sökande av ändring i speciallagstiftningen är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen. Läs mer

Kaffe med Uffe
En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.
Läs mera: Kaffe med Uffe