Ta del av kommunernas digivecka i juni!

Målet med att digitalisera är inte att digitalisera

Häromdagen lyssnade jag på en presentation av ett digitaliseringsprojekt i en grupp med kommuner. Målet var att flytta verksamheten från en analog värld till en digital, med allt vad det innebär.

Jag reagerade på att den som presenterade lade fram det som att ”målet är väl att vi skall digitalisera den här verksamheten”. Ledsen om jag låter lite sur när jag säger att ett digitaliseringsprojekt är så mycket mer än att ”digitalisera”.

De flesta tänker kanske att digitalisering betyder att något som varit analogt blir digitalt. Så är det kanske, men digitalisering handlar i kärnan om att utveckla verksamheten, att använda digital teknologi för att göra den effektivare, bättre och smartare.

Det att något blir digitalt öppnar massor med möjligheter för att göra saker bättre. Digitala data kan förmedlas blixtsnabbt, vilket t.ex. ger möjlighet till bättre diagnoser i sjukvården eller enklare processer när man sköter ärenden, då basinformation inte måste ges flera gånger. Sen finns förstås möjligheten att det inte alls blir bättre, om t.ex. tillgänglighet och användbarhet inte beaktas.

Det är du som är den viktigaste resursen

När vi använder digitala lösningar i utvecklingen av verksamheten öppnar vi upp för möjligheten att frigöra vår värdefullaste resurs för andra uppgifter. Den värdefullaste resursen är förstås du - som människa har du oändligt mycket mer att ge i en verksamhet där människan är i fokus. Då det blir allt svårare att rekrytera blir det samtidigt allt viktigare att människor i våra verksamheter faktiskt göra

För ett par år sedan ordnade Kommunförbundet för första gången en temavecka om kommunernas digitalisering. Idén var att lyfta fram flera viktiga perspektiv på digitalisering för kommunen genom olika branscher, uppgifter, roller och ansvar - digitalisering påverkar kommunens verksamhet på många sätt. Fördelarna med digitaliseringen bör vara en möjlighet för alla kommuner att utveckla bättre service och också effektivisera verksamheten.

Veckan har blivit en succé och nästan 1100 deltagare deltog i olika evenemang, huvudsakligen via distans- och livestreaming. Även evenemangen på svenska intresserade många deltagare från kommunerna.
Nu i juni är det igen dags för Kommunernas digivecka. Hur kan du dra nytta av alla de olika evenemangen i din vardag?
Vi vill att tröskeln för deltagande är låg, så du kan delta i många av evenemangen utan att betala något extra, och det mesta av programmet ordnas på distans, så du behöver inte resa.
Samla en grupp kollegor med dig och delta i evenemangen tillsammans! Det är alltid mer givande att delta med kollegor så att diskussionen kan fortsätta vid det egna kaffebordet. Bjud med dina kollegor - kom ihåg att sätta in evenemangen i kalendern och anmäl dig på anmälningsblanketten.

finska finns massor med intressanta presentationer men vi erbjuder även spännande program på svenska! De flesta presentationerna spelas inte in (med några undantag), så det lönar sig att delta under digiveckan!

Bekanta dig med programmet på svenska och anmäl intresse redan idag!

Kort om skribenten

Mattias jobbar som sakkunig vid Kommunförbundet. 

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering

Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.

Mer info om nätverket för digifika.