Vård- och landskapsreformen: Förändringsstöd

Överföring av räddningsverkens egendom

pelastus

Obs. Grundlagsutskottet krävde i sitt utlåtande 29.6.2017 ändringar i lagen om ordnande av social- och hälsovård och landskapslagen, vilka är under behandling i riksdagen. Ändringarna innebär att verkställigheten av vård- och landskapsreformen skjuts upp med ett år. Kommunförbundets webbsidor, handböcker och övriga material om förändringsstöd uppdateras enligt den nya tidsplanen när lagstiftningen godkänts i riksdagen.

Varje landskap kommer att ha ett räddningsverk, vilket medger att närtjänster produceras effektivt och att räddningsväsendet också i fortsättningen tillhandahåller prehospital akutsjukvård på det sätt som landskapet bestämmer.

Räddningsverket bedöms också i fortsättningen vara de viktigaste tillhandahållarna av prehospital akutsjukvård. Det finns preliminära planer på att så småningom övergå till riskbaserad placering av enheterna för prehospital akutsjukvård. På lång sikt kan detta innebära att det nuvarande nätet av brandstationer behöver anlitas i mindre utsträckning.

Utrustningen övergår till landskapen och lokalerna hyrs för viss tid

Den föreslagna införandelagen innebär att räddningsväsendets utrustning övergår i landskapets ägo den 1 januari 2019. De fastigheter som kommunerna äger kvarstår i kommunernas ägo, och landskapen hyr dem av kommunerna. Landskapet och kommunen ska ingå ett hyresavtal om besittningen av de kommunägda lokaler som räddningsväsendet använder, och avtalet ska gälla åtminstone till och med den 31 december 2021.

Landskapet avses få en ensidig rätt att förlänga hyresavtalet med ett år, och det ska senast tolv månader innan avtalet löper ut underrätta kommunen om att det utnyttjar rätten. I dagens läge har landskapsförbundet ansvar för att ordna tjänsterna för två räddningsverks del. Förbundet äger emellertid i regel inte räddningsverkets lokaler, utan hyr dem av kommunerna. 

Förslaget påverkar inte de frivilliga brandkårernas egendom, eftersom de är föreningar som i regel äger eller hyr sina lokaler och äger sin utrustning. De frivilliga brandkårernas relation till räddningsväsendet i regionen, och i fortsättningen till landskapet, bygger på avtal.

Brandskyddsfonden har finansierat brandstationer som kommunerna låtit bygga, och det är meningen att i samband med en översyn av lagen om brandskyddsfonden se till att kommunen inte blir föremål för återkrav om landskapet överger en fastighets ursprungliga användningsändamål. 

Inga sådana ändringar av lagstiftningen om räddningsväsendet planeras som skulle medföra förändringar i principerna för dimensioneringen av servicen. Därför kommer reformen åtminstone inte i ett första skede att påverka behovet att använda räddningsverkens fastigheter eller utrustning.

  • Räddningsväsendets utrustning övergår till landskapet, inga förändringar är att vänta i behovet att hyra lokaler av kommunerna.
  • Räddningsverken fortsätter att vara de viktigaste tillhandahållarna av prehospital akutsjukvård.
lateral-image-right

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information