Begäran om utlåtande

Ge utlåtande om ny lag för tillgängliga digitala tjänster

Kuvassa kädet joka yrittää ydistää kahdet palat

EU:s tillgänglighetsdirektiv berör webbtjänster och mobilappar i hela offentliga sektorn. Ett utkast till en ny lag om erbjudande av digitala tjänster har tagits fram på basen av direktivet. Nu ges möjlighet att ge utlåtanden om förslaget via tjänsten lausuntopalvelu.fi. Avsikten är att direktivet genomförs genom den nya lagstiftningen. Utkastet har tagits fram i en arbetsgrupp under ledning av finansministeriet. Utlåtanden om förslaget skall ges senast 1.3.2018.

För att beakta olika synvinklar är det viktigt att kommunfältet i allmänhet bekantar sig med förslaget och vid behov ger egna utlåtanden. Lagen berör inte endast kommunerna och samkommunerna utan även kommunernas bolag och bolag i energisektorn. Kommunerna kan också skicka in sina egna kommentarer till Kommunförbundet, så att vi kan beakta dem i uppgörandet av Kommunförbundets utlåtande, antingen som en del av utlåtandet eller i ett separat sammandrag.

Målet med den föreslagna lagen är att främja erbjudandet av kvalitativa och säkra digitala tjänster i den offentliga sektorn och genom tillgänglighetskrav förbättra möjligheterna för specialgrupper i samhället att använda den offentliga sektorns digitala tjänster på deras egna villkor.

I lagen stadgas om hur tillgänglighet i digitala tjänster skall främjas. Dessutom stadgas om skyldigheter för myndigheter och andra som sköter offentliga förvaltningsuppgifter att erbjuda digitala tjänster och om krav som ställs på arrangerandet av dessa.

Kommunförbundets kontaktperson rörande tillgänglighetsdirektivet är sakkunnig Mattias Lindroth som är medlem i arbetsgruppen. Utvecklingschef Outi Lehmijoki svarar för beredandet av Kommunförbundets utlåtande.

Tilläggsuppgifter om implementerande av tillgänglighetsdirektivet eller om arbetsgruppens arbete fås direkt från finansministeriet, ordföranden för arbetsgruppen sakkunnig Markus Rahkola, markus.rahkola(at)vm.fi, från sakkunnig Tomi Voutilainen, tomi.voutilainen(at)vm.fi samt av projektkoordinator Sanna Juutinen, sanna.juutinen(at)vm.fi.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering

Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.

Mer info om nätverket för digifika.