Pressmeddelande, 

Kommunförbundet gav ett slutligt utlåtande om utvidgningen av läroplikten

Finlands Kommunförbunds styrelse behandlade vid sitt möte 28.5.2020 förbundets slutliga utlåtande om utvidgningen av läroplikten. Kommunförbundets styrelseledamöter fäste särskild vikt vid bedömningen av kostnadseffekterna och vid behovet av full kompensation till kommunerna. Diskussionen kretsade också kring den alltför snäva tidsplanen.

”Det är viktigt att alla unga avlägger en examen på åtminstone andra stadiet. Satsningar på utbildning och kunnande är också viktiga för att klara den nuvarande akuta krisen”, säger Kommunförbundets styrelseordförande Joona Räsänen.

Om regeringen inte reserverar tillräcklig finansiering för reformen, ska den inte genomföras. 

Kommunförbundet förespråkar att höjningen av läropliktsåldern skjuts upp med beaktande av coronaläget och dess konsekvenser.

En ny utbildningshelhet för övergångsskedet efter den grundläggande utbildningen, dvs. en utbildning som förbereder för examensutbildning, är enligt Kommunförbundets uppfattning en betydande och viktigt strukturell reform.

Kommunförbundets styrelse ansåg att de strukturella reformerna är bra. Vissa av dem kan dock genomföras även utan att läropliktsåldern höjs.

”Om reformerna genomförs på rätt sätt kan de ge de unga flexiblare studievägar och en väg till examen på andra stadiet", säger direktör Terhi Päivärinta.

Styrelsen diskuterade ingående den strama tidsplanen, särskilt med tanke på kommunerna som kämpar med ekonomiska problem på grund av coronakrisen. Enligt Kommunförbundets uppfattning kunde lagen träda i kraft tidigast 1.8.2022.

”En utvidgning av läroplikten och verkställandet i praktiken kräver tid. Också de studerande och deras föräldrar måste informeras i tillräckligt god tid. Lagen kan alltså träda i kraft tidigast hösten 2022", säger Päivärinta.

Utlåtandet av Kommunförbundets styrelse kan läsas här.

Närmare upplysningar:

Joona Räsänen, ordförande för Kommunförbundets styrelse, tfn 050 547 5590

Terhi Päivärinta, direktör för undervisning och kultur, tfn 050 590 4796

 

 

Läs mer om dessa teman

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe