Ladda ner anvisningar 

Omröstning och val i kommunens förvaltning – handbok för kommunerna 

Tillvägagångssätten vid val och omröstningar ska beaktas i kommunens sammanträdesförfarande. Vi har gått igenom stötestenarna för omröstningar och val i kommunala organ: När röstar man, hur röstar man – och när använder man val?

Vi har utarbetat handboken Äänestys ja vaali kunnan hallinnossa.  I publikationen har vi använt rättspraxis och våra svar på frågor från kommunerna för att anvisningarna ska vara praktiskt inriktade och användbara i kommande situationer.

En svenskspråkig sammanfattning av publikationen ges ut under våren 2023.

Vilken är skillnaden mellan val och omröstning?

Med omröstning avses en situation där det vid ett organs sammanträde eller i fullmäktige har framförts ett eller flera understödda motförslag till föredragandens grundförslag och man beslutar vilket av dessa som ska bli organets slutliga beslut.

Med val avses en situation där en eller flera personer utses till ett kommunalt förtroendeuppdrag eller till exempel till kommunens representant eller en tjänst eller befattning.

Bestämmelser om grunderna för sammanträdesförfarandet finns för kommunernas del i kommunallagen och för välfärdsområdenas del i lagen om välfärdsområden. Det praktiska sammanträdesförfarandet är i stor utsträckning beroende av bestämmelserna i kommunens eller välfärdsområdets förvaltningsstadga. Därför måste förvaltningsstadgan innehålla bestämmelser om tillvägagångssättet vid omröstningar och val.

Från grundförslag till omröstningsordningen och från personval till särskilda frågor vid val av tjänsteinnehavare

Om du är intresserad av hur ett grundförslag, ett motförslag och en omröstning med förslag och omröstningsordning uppkommer under ett sammanträde och vad som händer med dem eller vilken skillnad det är på personval och val av tjänsteinnehavare, är denna avgiftsfria e-publikation för dig.

Handboken är skriven för kommunerna, men den kan i tillämpliga delar utnyttjas också av välfärdsområdena. Bestämmelserna är i grunden likadana.

Anvisningarna har utarbetats av våra jurister Juha-Matti Kiviluoto, Alexander Eriksson och KaiKetelimäki.

 

Läs mera

Äänestys ja vaali kunnan hallinnossa
 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Förändringar i kommunernas anvisningar för sökande av ändring

I kommunernas besvärsanvisningar ska två förändringar som skett sommaren 2023 beaktas.

Bekanta dig med rådgivning.