
Kommunens kommunikation eller marknadsföring – vad får kommunen göra?

Kommunen ska främja sina invånares välfärd och sitt områdes livskraft. Kommunen har rätt och skyldighet att kommunicera om sin egen verksamhet. Syftet med kommunikationen är att främja kommuninvånarnas tillgång till information, möjligheter att delta och transparens i fråga om kommunens verksamhet. Kommunens kommunikation stöder det demokratiska beslutsfattandet och kommuninvånarnas rätt att få information om offentliga tjänster, planer och beslut. Det finns en allmän bestämmelse i 29 § i kommunallagen om kommunens informationsansvar.
Företagsmarknadsföring hör däremot inte till kommunens ansvarsområde eller uppgifter. Kommunen får i egenskap av myndighet inte idka företagsmarknadsföring som syftar till att främja privata aktörers intressen eller främja kommersiella syften. Marknadsföring är kommunikation som syftar till att öka efterfrågan, försäljningen eller synligheten vid konkurrens på marknadsmässiga villkor.
Kommunerna kan informera om sina lagstadgade uppgifter med hjälp av marknadsföringsmetoder. Reklam för och marknadsföring av andra än kommunens lagstadgade uppgifter är däremot i princip en verksamhet som bedrivs på en öppen marknad och bör som sådan bolagiseras. Sålunda kan städernas och kommunernas bolagiserade verksamheter naturligtvis marknadsföra sin verksamhet på samma sätt som andra företag i området.
Kommunen kan också inom ramen för sitt kompetensområde bilda ett marknadsföringsbolag som stöder områdets näringsliv som en del av förbättringen av företagens allmänna verksamhetsförutsättningar. Koncernbolagets verksamhet får dock inte leda till att kommunmedlemmarna eller företagen i området behandlas olika. De stödåtgärder som genomförs via bolaget ska vara planmässiga och jämlika.
Gränsdragningen mellan kommunikation och marknadsföring
Kommunens kommunikation hänför sig till kommunens lagstadgade uppgifter eller kommunens strategiska mål, riktar sig till kommuninvånare, intressentgrupper eller andra offentliga aktörer och baserar sig på öppenhet och jämlikhet. Kommunikationen varken missgynnar privata aktörer eller snedvrider konkurrensen.
Som marknadsföring som inte hör till kommunen betraktas däremot sådan företagsmarknadsföring som
- riktar sig till att öka kännedomen om, kundkretsen för eller försäljningen hos enskilda företag eller andra privata aktörer
- innehåller inslag av reklam, såsom positiv språklig överdrift, slagord eller uppmaningar att välja en viss produkt eller tjänst
- överskrider presentationen av kommunens egen verksamhet och övergår till området för kommersiell påverkan.
Här följer praktiska exempel
Nedan finns en sammanställning av exempel på situationer där det är viktigt att skilja mellan tillåten kommunikation och förbjuden marknadsföring.
Fler frågor och svar om bland annat samarbete med företag finns på sidan Usein kysyttyä kuntien viestinnästä (Vanliga frågor om kommunens kommunikation) (på finska).

Nätverk på svenska
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.