Utlåtande av Bokföringsnämndens kommunsektion 117:

Den resultatbaserade potten och semesterpenningarna i boksluten 2018 och 2019

Lausunto 117

Enligt det särskilda kollektivavtal som KT Kommunarbetsgivarna och kommunsektorns huvudavtalsorganisationer undertecknade i februari 2018 betalas en särskild resultatbaserad engångspott till de anställda i samband med lönebetalningen i januari 2019.

Bokföringsnämndens kommunsektion har i sitt utlåtande 117 tagit ställning till behandlingen av den resultatbaserade potten i kommunens bokslut. Enligt utlåtandet bokförs potten i sin helhet  som kostnad och resultatreglering i bokslutet 2018, eftersom arbetsgivarens betalningsskyldighet uppkommer redan under 2018.

Kommunsektionen kompletterade samtidigt sitt utlåtande 114 från 27.9.2016 om bokföringen av semesterpenningarna enligt konkurrenskraftsavtalet i bokslutet 2016. De semesterpenningar som tjänas in i januari–mars under det kvalifikationsår som löper ut år 2019 betalas till nedsatt belopp. Nedskärningen av semesterpenningarna påverkar därmed kostnaderna år 2019 i fråga om semesterpenningarna för tre månader. Semesterpenningarna bokförs i bokslutet 2019 enligt den normala nivån.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe