Vikten av den kommunalekonomiska statistiken i landskaps- och vårdreformen

Tilastojen tärkeys

I landskaps- och vårdreformen föreslås att social- och hälsovården och räddningsväsendet överförs till landskapen och samtidigt också den andel av kommunernas skatte- och statsandelsinkomster som motsvarar dessa uppgifter. Överföringskalkylerna inför landskapsreformen baserar sig på de uppgifter som de enskilda kommunerna lämnar till Statistikcentralen.

Huruvida överföringskalkylerna lyckas beror på om de kommunvisa uppgifterna i Statistikcentralens kommunala statistik är korrekta. De slutliga överföringskalkylerna görs utgående från kommunernas bokslutsuppgifter för 2018 och 2019.

Kommunförbundet har publicerat en inspelning och tilläggsmaterial om riktigheten i de kommunvisa uppgifter som används i beräkningarna inför landskaps- och vårdreformen och om anvisningarna för ifyllandet av uppgifter för Statistikcentralens kommunala statistik och statistikföringen.

Läs mer på Kommunförbundets webbplats:

FCG:s kurser:

Etiketter
Mikko Mehtonen

Mikko
Mehtonen
Utvecklingschef

• Fakta om kommunekonomin:
  • Ekonomisk statistik och bokslutsuppgifter
  • Kostnads- och hållbarhetsberäkningar