Den nationella dataskyddslagen trädde i kraft 1.1.2019

Riksdagen godkände i november 2018 den dataskyddslag som ska komplettera EU:s allmänna dataskyddsförordning. Dataskyddslagen trädde i kraft 1.1.2019.

Dataskyddslagen tillämpas vid sidan av dataskyddsförordningen. Dataskyddslagen preciserar dataskyddsförordningen och innehåller bestämmelser som till vissa delar utgör undantag från förordningen.

När dataskyddslagen trädde i kraft upphävdes personuppgiftslagen och lagen om datasekretessnämnden och dataombudsmannen. En del av bestämmelserna i dataskyddslagen motsvarar bestämmelserna i den upphävda personuppgiftslagen.

De punkter i dataskyddslagen som är särskilt viktiga för kommunerna finns samlade på Kommunförbundets webbplats.

förvaltningsjuristerna

Frågor som gäller bland annat kommunernas förvaltning och ledning, beslutsfattande och förvaltningsförfarande samt dataskyddet

Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i juridiska frågor som rör deras uppgifter. Vi rekommenderar att du i första hand använder vår serviceadress.

Juridiska ärenden
Saija Haapalehto

Saija
Haapalehto