Svarstiden för enkäten har förlängt till fredagen den 17.8.2018

Enkät om de ekonomiska konsekvenserna av regeringsprogrammet och ramförhandlingarna

Enkät om ekonomi

Kommunförbundet har skickat ut en enkät om hur de beslut som fattats av statsminister Juha Sipiläs regering påverkar kommunernas och sjukvårdsdistriktens ekonomi. Resultaten av enkäten kommer att utnyttjas av Kommunförbundet på flera sätt i beredningsarbetet och i intressebevakningen. 

Vi hoppades på svar senast 21.6.2018. Vi har förlängt svarstiden till fredagen den 17.8.2018 för att så många som möjligt hinner svara på enkäten.

Kommunerna och sjukvårdsdistrikten ombeds bedöma de ekonomiska konsekvenserna i euro av följande ändringar i lagstiftningen och andra faktorer som påverkar ekonomin i kommunerna.

  • Lagändringar som gäller ordnande av regional specialiserad sjukvård
  • Konkurrenskraftsavtalet och i synnerhet förlängningen av arbetstiden
  • Ändrade klientavgifter i småbarnspedagogiken       
  • Beredningen av landskaps- och vårdreformen i kommunerna
  • Kommunernas egna anpassningsåtgärder

Det finns ett stort behov av aktuell information om de kommunalekonomiska konsekvenserna av regeringens beslut. Även om det är svårt att bedöma hur mycket till exempel anpassningsåtgärderna påverkar ekonomin i euro är kommunernas bedömningar av stort värde.

Enkäten är en uppföljare till den som gjordes våren 2017. Resultaten från förra årets enkät kan läsas här https://bit.ly/2A1969j . Enligt förra årets enkät hade kommunerna lyckats spara endast 220 miljoner euro, det vill säga omkring en tredjedel av de 765 miljonerna i sparåtgärder som regeringen väntade sig att kommunerna skulle spara in.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe