Kommunförbundet till grundlagsutskottet: Kommunerna bör få tillräcklig kompensation för förluster av egendomsöverlåtelse

Riksdagens grundlagsutskott hörde Kommunförbundet om lagpaketet kring landskaps- och vårdreformen tisdagen den 8 januari 2019.

I sitt utlåtande till utskottet behandlade Kommunförbundet bland annat ersättningarna till kommunerna för deras förluster i anslutning till egendomsarrangemangen.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har föreslagit att kommunerna ska vara berättigade till kompensation om förlusterna av egendomsarrangemangen i anslutning till reformen motsvarar ett kalkylerat behov av skattehöjning på minst en procentenhet. Kommunen kan få högre ersättning, om skattesatsen överstiger den viktade genomsnittliga skattesatsen i hela landet med två procentenheter. Denna ersättning skulle vara 75 procent av det skattehöjningsbehov som understiger gränsen på en procentenhet.

Kommunförbundet anser att social- och hälsovårdsutskottets ändringsförslag inte är tillräckliga. De mest framträdande problemen enligt Kommunförbundet har att göra med att det föreslagna gränsvärdet (1,00 %) är alldeles för högt och att kompensationsförfarandet inte skulle täcka alla slag av egendom.

I Kommunförbundets förslag har också stora och medelstora städer rätt till ersättning

Enligt social- och hälsovårdsutskottets förslag godkänns inte förlorade medlemsandelar i samkommunerna och överlåten lös egendom som ersättbara kostnader, eftersom kommunens grundkapital kan sänkas utgående från dem.

Enligt Kommunförbundet bör alla egendomsslag beaktas vid uträkningen av ersättning. Kompensation bör enligt förbundet betalas om den överlåtna egendomen motsvarar ett kalkylerat behov av skattehöjning på minst 0,25 procentenheter eller om förlusten är minst tre miljoner euro. Då skulle också stora och medelstora städer i praktiken ha rätt till ersättning.

Kommunförbundets utlåtande till grundlagsutskottet finns här (på finska): https://www.kuntaliitto.fi/lausunnot/2019/hallituksen-esitykset-he-152017-vp-he-572017-vp-he-712017-vp-he-152018-vp-he-162018

 

Kommunförbundet har under beredningen av landskaps- och vårdreformen gett åtskilliga utlåtanden till beredarna och sammanställt promemorior för riksdagens utskott. Utgående från dessa har Kommunförbundet sammanställt korrigeringsförslag till beredningen av landskaps- och vårdreformen.

https://www.kommunforbundet.fi/pressmeddelande/2018/sammanstallning-av-kommunforbundets-korrigeringsforslag-till-beredningen-av

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

Men vilka normer kunde avvecklas? Samla in onödiga normer nu i november och december 2023! Kommunförbundet manar alla städer och kommuner  till insamling av normer som kunde avvecklas. Läs mera.

Förändringar i kommunernas anvisningar för sökande av ändring

I kommunernas besvärsanvisningar ska två förändringar som skett sommaren 2023 beaktas.

Bekanta dig med rådgivning.