Digitalisering av den byggda miljön i kommunerna
De uppgifter som kommunerna producerar om den byggda miljön – såsom detalj- och generalplaner, adresser, tomt- och fastighetsuppgifter, uppgifter i byggnadsregistret, uppgifter om gator och annan infrastruktur samt 3D-stadsmodeller – utgör hörnstenarna för informationsstyrningen och framtida applikationer för smarta städer.
Kommunförbundet deltar aktivt som intressebevakare och utvecklingspartner i utvecklingsprojekt och lagberedning för digitaliseringen av den byggda miljön. Vi är som en bro mellan kommunerna och de statliga organisationerna.
Exempel på viktiga lagstiftnings- och digitaliseringsprojekt på nationell nivå och digitala frågor som Kommunförbundet håller på att utreda:
Totalrevideringen av markanvändnings- och bygglagen och RYHTI-projektet
Miljötillstånd och tillsyn
Utveckling av det riksomfattande adressregistersystemet
Insamling och publicering av uppgifter om vägmärken i DigiRoad-systemet
Revidering av naturvårdslagen och hantering av naturdata
Läs mer på webben: Digitalisering av den byggda miljön.
Sakkunnig vid Kommunförbundet: Päivi Tiihonen
Bildningsväsendet och digitaliseringen
Kommunens bildningstjänster tillgodoser grundläggande kulturella rättigheter samt tryggar kommuninvånarnas jämlikhet och välmående.
Bildningsväsendets tjänster utvecklas i kommunerna via flera kanaler och i arbetet beaktas också tjänsternas tillgänglighet, kommuninvånarnas olika behov och digitaliseringens möjligheter. Bildningsväsendet har en viktig roll också för delaktigheten och ökad kompetens bland kommuninvånarna.
Inom bildningsväsendet har digitala hjälpmedel införts både inom undervisningen och inom biblioteks-, ungdoms- och kulturverksamheten.
Bildningsväsendets digitaliseringsprojekt i kommunerna:
- Opeka är ett nätbaserat verktyg som lärare och skola kan använda för att bedöma nivån på användningen av informations- och kommunikationsteknik i skolans undervisning. Den ger lärarna samt skolans och kommunens representanter information om deras egna IKT-förutsättningar i förhållande till andra lärare, skolor och den nationella situationen.
- Ropeka är ett självbedömningsverktyg för rektorer och skolföreståndare. Med dess hjälp kan man bedöma situationen i skolan och utveckla skolans digitala miljö. Ropekas syfte är att stödja skolans utveckling och ge rektorer och föreståndare underbyggd information om utvecklingsbehoven i skolans digitala miljö och dess pedagogiska användning.
- Oppika är en webbtjänst för kartläggning av elevernas kunskaper i informations- och kommunikationsteknik och hur de använder den.
- Utöver dessa finns också Vopeka som kan användas för att inom småbarnspedagogiken bedöma den digitala pedagogiken, digitala lärmiljöer samt personalens digitala kompetens. Ett eget verktyg för ledningen inom småbarnspedagogiken, Jopeka, håller också på att utarbetas.
- Digikilta är ett nätverksprojekt för att utveckla elektroniska lärmiljöer i förskolan och den grundläggande utbildningen. DigiKilta-nätverket bygger modeller med vilka man främjar och stödjer samarbete och kollegialt lärande mellan dem som ansvarar för infrastrukturen inom utbildningsväsendet.
- eVaka är ett styrsystem för småbarnspedagogiken som utvecklas aktivt. Avsikten är att göra informationsutbytet mellan hemmet och daghemmet smidigare.
- Med projekten inom KOPA, det vill säga utvecklingsprojektet Utbildning som tjänst söker man nya synvinklar på hur kvaliteten och tillgängligheten inom utbildningen kan förbättras.
- Inom projektet DigiOne byggs en nationell digital plattform och ett ekosystem för utbildningstjänster.
- I projektet för utveckling och digitalisering av statsunderstödsverksamheten utvecklas statsunderstödsverksamhetens vokabulär. Avsikten är att förenhetliga statsunderstödsverksamheten.
- Annie Advisor är en av innovationstävlingen Klash vinnarlösningar till stöd för främjandet av studier.
Sakkunnig vid Kommunförbundet: Minna Lindberg
Digitalt ungdomsarbete i kommunen
I det digitala ungdomsarbetet används det digitala som redskap, innehåll och praktiskt, i både digitala och fysiska miljöer. Det digitala ungdomsarbetet omfattar till exempel ungdomsarbete på webben, pedagogisk verksamhet för digitalkompetens och gör-det-själv projekt.
Kommunernas digitala ungdomsarbete stöds av Verke, kompetenscentret för digitalt ungdomsarbete. Verke stärker ledningen och den pedagogiska kompetensen i frågor som gäller digitaliseringen av ungdomsarbetet och stöder utvecklandet av tjänster och funktioner som utnyttjar digitala medier och teknologi. Verke producerar också utredningar om digitalt ungdomsarbete. Den senaste utredningen kunnallisen nuorisotyön digitalisaatiosta är från 2019.
Kommunförbundet främjar det digitala ungdomsarbetet genom att utveckla ett nationellt dokumentationssystem för det kommunala ungdomsarbetet. Systemet kommer att finnas i kommunerna i slutet av år 2021. Med hjälp av systemet kan man producera information om det digitala ungdomsarbetet för beslutsfattandet på kommunal och nationell nivå.
Ungdomstjänsterna i Hyvinge
Ungdomstjänsterna i Hyvinge har lång erfarenhet av digitalt ungdomsarbete. När coronapandemin bredde ut sig och offentliga lokaler stängdes lyckades staden flytta olika ungdomstjänster ut på webben på bara en dag.
Läs mera om ungdomsväsendet i Hyvinge här.
I Verkes blogg berättar Mika Joensuu, chef för ungdomsväsendet i Hyvinge, om hur den snabba flyttningen till webben var möjlig.
Digitalt ungdomsarbete i Rovaniemi
I Rovaniemi ungdomstjänst erbjuder det digitala ungdomsarbetet service på webben och ordnar verksamhet där man använder sig av digitala medier och teknologi. Det fanns en hel del tjänster på webben redan före pandemin.
Rovaniemis ungdomstjänster gjorde under undantagsförhållandena upp en plan för snabb övergång till webben. Ungdomsdirektören Nella Sepänheimo berättar om övergångsprocessen i en podcast.
Ungdomskortet i Joensuu
Ungdomskortet i Joensuu fungerar som informationskanal om tjänster och ger löpande information om hur ungdomar använder tjänster. Den data som samlas in via kortet underlättar planeringen av tjänsterna och styrningen av arbetet.
Sakkunnig vid Kommunförbundet: Mari Ahonen-Walker
Digitalisering av social- och hälsovården i kommunen
Läs mer om social- och hälsovårdsfrågor i kommunen.
Forumet AKUSTI
Sedan 2014 har man på forumet AKUSTI samlat sjukvårdsdistriktens och kommunernas synpunkter och fört fram dem i det nationella arbetet med att utveckla social- och hälsovården. Forumet AKUSTI genomför årligen utvecklingsprojekt som resulterar i utredningar, publikationer och andra produkter som stöder praxis och som kan tas i bruk och utnyttjas på bred front.