Ii kommun är klimatvänligast i Europa

Ii kommun har utsetts till den klimatvänligaste kommunen i hela Europa. Priset ingår i tävlingen RegioStars 2017 och det offentliggjordes i Bryssel den 10 oktober 2017. Ii vann tävlingen i kategorin Energi i EU: Klimatåtgärder.

Det vinnande projektet heter InnoHiili - innovativa koldioxidsnåla tjänster och det genomförs av Iin Micropolis Oy och PROTO - Pohjois-Suomen muotoilijat ry.

I Ii kommuns pressmeddelande sägs att kommuninvånarna bland annat har utvecklat e-tjänsterna, kollektivtrafiken och planläggningen av centralorten i kommunen samt med hjälp av olika slags försök, tävlingar och verkstäder infört miljölöftet Paikallista (Lokalt) för företag.

– Vi löser ett globalt problem på ett sätt som fungerar i vilken liten kommun som helst. I fråga om storlek hör vi till majoriteten av kommunerna i Europa. Det är troligen en av orsakerna till att vi klarade oss i tävlingen, tror designföretaget PROTOs verksamhetsledare Johannes Helama.

Sastamala och Helsingfors hörde också till finalisterna

Tävlingen RegioStars som söker bästa praxis runtom i Europa ordnas varje år och nu för tionde gången. I tävlingen deltog 103 projekt, och av dem gick 24 till final.

Priset delades ut inom fem kategorier: Smart specialisering för små och medelstora företag, Energi i EU: Klimatåtgärder, Ökat inflytande för och aktivt deltagande av kvinnor, Utbildning och Citystars: Städer i digitaliseringen.

Från Finland gick förutom Ii också Sastamala och Helsingfors till final.

Sastamala samkommun för utbildning bidrog med projektet 3D-tulostuksen osaamiskeskittymä Pirkanmaalla (Kompetenscentrum för 3D-utskrift i Birkaland) och landade bland de fem bästa i kategorin Smart specialisering för små och medelstora företag. Till finalen i samma kategori gick också projektet Science Link, där Finland deltog tillsammans med de baltiska länderna, Polen, Tyskland, Sverige och Danmark. Helsingfors deltog med robotbussprojektet SOHJOA i finalen i kategorin Citystars: Städer i digitaliseringen.

I RegioStars 2017 kunde projekt som fått EU-finansiering delta. Norra Österbottens förbund har beviljat projektet InnoHiili - innovativa koldioxidsnåla tjänster stöd genom Europeiska regionutvecklingsfonden.

För närvarande firas temaveckan för regioner och kommuner i EU.

Tags